Ziua Unirii Principatelor Romane, marcata la Targu Ocna prin desfasurarea unui drapel national lung de 100 metri

Ziua Unirii Principatelor Romane a fost marcata de administratia din Targu Ocna, prin desfasurarea unui drapel national lung de peste 100 de metri. Evenimentul a avut loc luni, iar la festivitati au participat primarul Cristian Ciubotaru, prefectul judetului Bacau, Lucian Bogdanel si vicepresedintele CJ Bacau, Gelu Panfil.

Steagul de 100 de metri a fost purtat pe mai multe strazi din statiunea turistica Targu Ocna de catre elevii din localitate.

Unirea de la 1859 a Principatelor Române este pe nedrept reținută de istoriografie drept „Mica Unire”: în realitate, evenimentul este piatra de temelie a Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918 şi expresia unui consens politic vizionar, care a făcut ca Alexandru Ioan Cuza să fie ales domnitor şi în Moldova, şi în Țara Românească deopotrivă. Iar Principatele să îmbrățişeze un destin istoric marcat de o evoluție sub influența nemijlocită a valorilor occidentale, concomitent cu abandonarea lumii & moravurilor levantin-orientale. Este fără îndoială un punct de cotitură, momentul astral al generației paşoptiste, o generație ale cărei personalități exponențiale, inclusiv Costache Negri, au fost educate în cele mai importante țări europene, de unde au adus acasă imperativul emancipării şi autodeterminării naționale într-o Europă care era, de ceva timp, martora afirmării unor curente patriotice viguroase şi hotărâtoare. Lecția Unirii Principatelor Române de la 1859 este că nu avem alt drum decât cel al consensului şi conlucrării, în ciuda tuturor lucrurilor care par să ne dezbine – un dat istoric fundamental pe care, prin cultură şi credință, putem construi țara la care visăm cu toții!” a declarat prefectul judetului – Lucian Bogdanel


Fiti la curent cu ultimele stiri din judetul Bacau. Urmariti-ne si pe Google News
Articolul precedentVremea se răcește. Posibile ninsori în weekend, în Bacău
Articolul urmatorFetita de 2 ani, ranita intr-un accident pe DN15, intre Bacau si Piatra-Neamt

Lasa un comentariu

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.