Ziua Naţională fără Tutun – 21 noiembrie. 15 la suta din decese, cauzate de fumat

0

Ziua Naţională fără Tutun este marcată, în fiecare an, în a treia joi din noiembrie, printr-o iniţiativă de a atrage atenţia asupra impactului pe care îl are fumatul asupra sănătăţii oamenilor.

Agenţia Naţională Antidrog (ANA), prin intermediul centrelor sale de prevenire, evaluare şi consiliere antidrog, foloseşte acest prilej pentru a derula, la nivel naţional, activităţi de informare asupra riscurilor consumului de tutun şi de formare de abilităţi de viaţă sănătoasă, precum şi pentru a sensibiliza populaţia cu privire la necesitatea respectării cadrului legislativ care interzice fumatul în spaţiile publice. Având ca temă „Interziceţi publicitatea, finanţarea şi promovarea tutunului!”, ANA organizează joi, în intervalul orar 12.00 – 17.00, la hypermarketul Cora Lujerului din Bucureşti, activităţi specifice de marcare a Zilei Naţionale fără Tutun.

Evenimentul este organizat de ANA, cu sprijinul Galeriei Cora Lujerului şi al Institutului de Pneumoftiziologie „Marius Nasta”, şi cuprinde o expoziţie de pictură şi grafică cu lucrările elevilor din toată ţara, difuzare de spoturi realizate de elevi, testarea capacităţii pulmonare şi activităţi de informare cu privire la riscurile fumatului.

Tutunul cauzează anual moartea a peste 6 milioane de oameni, dintre care peste 5 milioane sunt fumători şi foşti fumători. În România, 15% dintre decese sunt cauzate de fumat (24% la bărbaţi şi 6% la femei). Mortalitatea prin cancer pulmonar, boală despre care 98,3% dintre adulţii români ştiu că este provocată de fumat, aproape s-a triplat în ultimii 25 de ani. Factorii de risc care conduc la consumul de tutun sunt: debutul timpuriu al consumului de tutun, normele sociale favorabile comportamentelor de consum, disponibilitatea produselor din tutun, atitudini şi comportamente familiale permisive faţă de consumul de tutun, absenţa unor legături familiale de tip emoţional-suportiv, anturajul. Fumatul pasiv, unul dintre cele mai grave efecte ale fumatului – inhalarea fumului de ţigară de către persoanele nefumătoare, un comportament la fel de nociv. Fumatul pasiv este tot mai frecvent recunoscut ca factor de risc la locul de muncă şi ca o ameninţare la adresa sănătăţii publice. Numeroase studii arată că fumatul pasiv este o cauză a bolilor cardiace şi a cancerului pulmonar la adulţii expuşi. Specialiştii consideră că expunerea femeilor însărcinate la fumul de ţigară determină o greutate scăzută a copilului la naştere.

ANA recomandă ca răspuns instituţional pentru prevenirea consumului de tutun canalizarea curiozităţii prin informare cu privire la riscurile asociate consumului de tutun; promovarea educaţiei prin valori şi atitudini care denotă respect şi responsabilitate pentru sănătatea proprie; dezvoltarea abilităţilor sociale ca suport atitudinal şi comportamental autonom şi raţional faţă de ceilalţi; protejarea oamenilor şi în special a copiilor faţă de consecinţele consumului de tutun; oferirea de ajutor fumătorilor în vederea renunţării la fumat; promovarea alternativelor sănătoase de petrecere a timpului liber.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.