Ziua Culturii Naţionale şi Mihai Eminescu, celebraţi la Chişinău


Conducerea Republicii Moldova, politicieni, oameni de cultură şi simpli cetăţeni au marcat miercuri, la Chişinău, împlinirea a 164 de ani de la naşterea poetului Mihai Eminescu, depunând flori la statuia poetului de pe Aleea Clasicilor. De asemenea, în această zi este marcată şi Ziua Culturii Naţionale.

jurnal md eminescu2La statuia poetului s-a desfăşurat şi un recital de poezie şi cântece pe versuri de Mihai Eminescu. Un grup de tineri actori au fost prezenţi la manifestaţie îmbrăcaţi în costume de epocă semnate de artistul plastic Iurie Matei, eveniment organizat cu sprijinul Teatrului Naţional ‘Mihai Eminescu’ din Chişinău şi al Academiei de Muzică, Teatru şi Arte Plastice din Republica Moldova. „Calendarul nostru începe sub semnul spiritualităţii româneşti. Sub semnul culturii şi al unităţii culturale şi spirituale noi putem să ne exprimăm mult mai bine”, a remarcat directorul Institutului Cultural Român ‘Mihai Eminescu’ la Chişinău, Valeriu Matei.

În acelaşi timp, ambasadorul României Marius Lazurca a menţionat că, deşi această zi este una de bucurie pentru că parlamentele celor două ţări au decis să celebreze împreună limba şi cultura română, este şi o zi mai tristă, el referindu-se la presiunile la care sunt supuse liceele cu predare în limba română din regiunea transnistreană. „Liceele cu predare în limba română se găsesc din ce în ce mai mult sub un asediu concentrat al autorităţilor ilegitime de la Tiraspol”, a declarat diplomatul român. Preşedintele Nicolae Timofti a declarat că Mihai Eminescu a lăsat o moştenire imensă. ‘Mihai Eminescu este în sufletul nostru permanent şi este cel mai bogat om, care ne-a lăsat o moştenire atât de mare pentru tot poporul nostru’, a spus Timofti (foto, primul din stanga).

Miercuri la Chişinău sunt organizate mai multe manifestări cultural-artistice, dintre care unele sunt organizate de ICR Chişinău. Astfel, la Rondul din spatele Statuii lui Ştefan cel Mare şi Sfânt din Chişinău urmează să fie vernisată şi expoziţia ‘Mihai Eminescu… şi timpul creşte-n urma mea!’. Tot la Chişinău, Institutul Cultural Român ‘Mihai Eminescu’, în colaborare  cu Clubul Naţional de Artă ‘Minerva’ şi Casa-Muzeu ‘Alexei Mateevici’ din satul Zaim, organizează expoziţia ‘Alexei Mateevici – Odă limbii române’, la Biblioteca Naţională a Republicii Moldova (sursa foto: Jurnal.md).

Sursa: Agerpres.ro

Comenteaza prin Facebook
Fiti la curent cu ultimele stiri din judetul Bacau. Urmariti Bacau.NET si pe Google News

Lasa un comentariu

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.