ZF: Interviu cu Dragos Paval, proprietarul Dedeman | Ce planuri de viitor are compania

0

Dragos Paval, proprietarul Dedeman, a acordat un interviu pentru Ziarul Financiar, in care a vorbit despre viitorul companiilor pe care le conduce si ce planuri de viitor are. Dedeman a devenit compania numarul 1 de bricolaj in Romania, dupa 30 de ani, timp in care concurenta – firme precum Praktiker, Bricostore, BauMax sau Obi au iesit de pe piata locala.

Compania a reusit sa creasca puternic in ultimii ani, ajungand de la o cifra de afaceri de 2 miliarde de euro in 2022. In 2006, Dedeman avea un venit de putin peste 100 de milioane euro pe an.

În urmă cu 25 de ani, Dedeman era o reţea formată din şapte micromagazine localizate în Bacău. În acea perioadă, înce­puse să ni se contureze pentru prima oară în minte aspiraţia de a trece graniţele oraşului nostru şi de a deschide un magazin în Roman. Cred că pe atunci nici nu îndrăz­neam să visăm aşa departe şi să proiectăm un viitor atât de promiţător pentru Dedeman. Cu toate acestea, ştiam că avem ambiţie, idei bune şi hotărâre şi că prinseserăm un mo­ment extrem de favorabil în perioada în care am pus bazele companiei“, povesteşte astăzi Dragoş Pavăl.

An după an, Dedeman a înghiţit o felie tot mai consistentă de piaţă, fiind retailerul cu cea mai spectaculoasă evoluţie în perioada de după 2008. În tot acest timp, şi economia României a cunoscut o dezvoltare puternică şi, în plus, ţara a devenit membră a UE şi NATO.

În decursul ultimelor două decenii şi jumătate, România a evoluat semnificativ, iar pe multiple fronturi, această transformare a fost radicală, luând în considerare moşte­ni­rea lăsată de perioada comunistă, ideologie care s-a infiltrat adânc în fiinţa noastră naţională. Momentele aderării la NATO şi, ulterior, la Uniunea Europeană s-au dovedit a fi repere esenţiale, catalizând progrese con­siderabile în economia locală prin deschide­rea de noi perspective şi oportunităţi în ceea ce priveşte investiţiile, schimburile comercia­le, digitalizarea şi evoluţia tehnologică. Evi­dent, probabil că ar fi fost posibile realizări mai ample, dar ceea ce am reuşit să atingem până acum este de-a dreptul remarcabil, conturând premise solide pentru un viitor promiţător“, spune Dragoş Pavăl.

În ceea ce priveşte Dedeman, mai de­parte miza o constituie continuarea expan­siunii. Deşi este în top jucători regionali, Dedeman nu are niciun magazin în afara graniţelor României.

Avem în plan să ne continuăm extin­derea la nivel naţional şi regional, menţinând acelaşi set de valori după care ne-am ghidat până în prezent şi implicându-i pe membrii tineri ai familiei noastre în toate activităţile grupului. Suntem ferm convinşi că această abordare ne va oferi premisele necesare pentru a menţine traiectoria ascendentă pe care am parcurs-o până în acest moment“, explică Dragoş Pavăl.

La aproape 30 de ani de la demararea Dedeman, businessurile familiei Pavăl sunt concentrate sub umbrela Pavăl Holding, iar cei doi fraţi fondatori nu mai sunt doar cei care controlează cel mai mare business an­treprenorial local, cel mai mare retailer sau cea mai extinsă reţea de bricolaj de pe piaţa autohtonă, ci şi cel mai extins portofoliu de birouri deţinut de antreprenori români, în valoare de peste 800 mil. euro, fiind vorba de clădiri care găzduiesc peste 35.000 de cor­poratişti. Iar dincolo de asta, ei au continuat să investească în companii-cheie din econo­mie şi în alte businessuri antreprenoriale, precum Farmacia Tei.

Astăzi, am atins stadiul în care ne permitem să visăm cu ochii deschişi. Visuri cu capital de risc, extinderi geografice ambi­ţioase şi diversificare. Insomniile sunt prelua­te cu sete de noua generaţie. Iar noi suntem norocoşi că îşi doresc să se implice şi să con­tinue să viseze“, spune Dragoş Pavăl.

Mai mult, deja în top management îşi fac loc cei din noua generaţie. Karina Pavăl este fiica lui Dragoş Pavăl. Ea s-a născut în sep­tem­brie 1993 la Bacău. A studiat la Londra, întâi la Queen Mary University of London şi apoi la University of Cambridge, unde a absolvit un master în finanţe şi real estate. După termi­narea studiilor, s-a întors în România, pentru a se implica în businessul familiei.

Citeste articolul integral pe ZF.ro

Lasa un comentariu

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.