Numărul cazurilor de pacienți mușcați de căpușe este în creștere în județul Bacău, conform datelor transmise de Spitalul Județean de Urgență (SJU) Bacău pentru Bacau.net. S-au înregistrat 45 de cazuri în aprilie (14 copii și 31 adulți), 106 cazuri în mai (33 copii și 73 adulți) și 45 de cazuri în iunie – in doar 4 zile – (11 copii și 34 adulți). De asemenea, unitatea medicală a raportat că sunt tratați în prezent trei pacienți diagnosticați cu meningită cauzată de borrelia, bacteria responsabilă de boala Lyme.
Mușcătura de căpușă poate trece neobservată inițial, însă poate duce la complicații serioase. Specialiștii avertizează că, netratată corespunzător, mușcătura poate transmite boala Lyme, o infecție bacteriană care afectează pielea, articulațiile, sistemul nervos și inima. Printre simptomele timpurii se numără eritemul migrator (o roșeață extinsă în jurul mușcăturii), febra, durerile musculare și oboseala accentuată. În stadii avansate, pot apărea artrite severe sau complicații neurologice precum paralizia facială.
În România, boala Lyme este subdiagnosticată, deși numărul cazurilor este în creștere, mai ales în lunile de primăvară și vară, când activitatea căpușelor este la cote maxime. Medicii recomandă consultarea imediată a unui specialist în cazul unei mușcături de căpușă și extragerea corectă a acesteia, pentru a evita infectarea. Tratamentul standard presupune administrarea de antibiotice, însă în lipsa unui diagnostic precoce, pacienții pot ajunge să dezvolte forme cronice ale bolii, greu de tratat.
Pe lângă boala Lyme, căpușele mai pot transmite și alte afecțiuni grave, precum encefalita de căpușe sau febra recurentă transmisă de vectori. Specialiștii sfătuiesc populația să adopte măsuri preventive: purtarea hainelor deschise la culoare în zonele cu vegetație densă, aplicarea de spray-uri repelente și verificarea atentă a pielii după fiecare expunere în natură.
n-au dat cu nimic!
e plin in gheraiesti de capuse