Vosganian si Videanu, acuzati de subminarea economiei nationale. Omul de afaceri Ioan Niculae, „nasul” unui grup infractional ce subordonase Romgaz

0

DIICOT a solicitat procurorului general să ceară Senatului României ridicarea imunității lui Varujan Vosganian, pe care îl acuză de Subminare a economiei naționale. Acuzațiile procurorilor vizează perioada anterioară a ministeritului lui Vosganian, decembrie 2006 – decembrie 2008. Alături de ministrul Vosganian, în același dosar este acuzat, tot de complot şi subminarea economiei naţionale, şi un alt fost ministru al Economiei, Adriean Videanu, care a gestionat portofoliul în perioada decembrie 2008 – septembrie 2010.

Procurorii suspectrează că cei doi miniștri ai economiei au aprobat, semnat şi susţinut în Guvern şase ordine, respectiv trei memorandumuri, prin care au sprijinit interesele financiare ale lui Ioan Niculae, utilizând  Romgaz (unitate naţională de interes strategic) în interesul privat al SC Integraro SA, acordând discount-uri comerciale substanţiale la livrarea de gaze naturale către Integraro, peste plafoanele practicate de în mod obișnuit, precum şi gaze naturale doar din producţia internă, cu nerespectarea dispoziţiilor legale,  în condiţiile în care SC Interagro SA înregistra debite mari la plata gazelor consumate, cauzând un prejudiciu de  aproximativ 130 milioane dolari.

Activitatea grupului infracţional iniţiat, constituit şi coordonat de Ioan Niculae viza fapte de natură să submineze economia naţională prin Romgaz în direcţia dorită de interesele grupului infracţional. De asemenea, activitățile grupului coordonat de Ioan Niculae împiedica desfăşurarea normală a activităţii Romgaz, creându-se astfel dificultăţi in activitatea acestei societăţi. Astfel, a fost creată o stare de fapt  de natură să ameninţe bunul mers al economiei naţionale în domeniul gazelor naturale, dar şi în ansamblu prin repercusiunile negative asupra întregii economii naţionale.

Demersul miniştrilor Vosganian şi Videanu s-a realizat în condiţiile în care Interagro înregistra o datorie reprezentând cca. 70% din bugetul anual al societăţii naţionale, fiind grav afectate principalele activităţi ale Romgaz, societatea naţională fiind transformată practic într-un furnizor al unui client privat privilegiat şi fiind pus în pericol sistemul energetic naţional pe segmentul gazelor naturale.

Procurorii consideră că există indicii și date temeinice potrivit cărora, prin activitatea miniştrilor Vosganian şi Videanu, respectiv prin vânzarea  preferenţială către Interagro a unor cantităţi masive de gaze naturale, această societate a fost plasată într-o veritabilă poziţie de monopol pe piaţa gazelor naturale. Mai mult, Romgaz şi Ministerul Economiei fiind entităţi ale statului cu atribuţii în domeniul energetic, prin folosirea Romgaz  în favoarea Interagro contrar scopului pentru care Romgaz a fost înfiinţată, s-au creat riscuri semnificative în planul securităţii energetice a României.

Afectarea activităţii Romgaz, prin demersurile şi dispoziţiile miniştrilor Vosganian şi Videanu, în favoarea Inetragro, s-a concretizat, conform referatului procurorilor DIICOT ce activează într-o ramură economică strategică, pentru un interes particular, deşi raţiunea legii este ca aceste resurse să servească la acoperirea riscului pentru economie şi populaţie şi să le protejeze faţă de o eventuală situaţie de criză energetică, activitate de natură să submineze economia naţională, prin starea permanentă de pericol în care a fost pus Sistemul Energetic Naţional.

Astfel, potrivit referatului procurorilor DIICOT există suspiciunea rezonabilă că au fost cooptaţi în gruparea infracţională miniştrii Vosganian şi Videanu, care au sprijinit gruparea infracţională iniţiată, constituită şi coordonată de Ioan iIoan Niculae în scopul comiterii de fapte de natură să submineze economia naţională. Prin acţiunile celor doi ministry a fost folosită Romgaz  în direcţia dorită de interesele grupului infracţional creându-se astfel o stare de pericol atât pentru securitatea statului cât şi pentru economia naţională.

În referat se mai arată că Romgaz a livrat în această manieră către Interagro gaze naturale din producţia proprie în valoare de cca. 1.500.000.000 lei, respectiv cca. 500.000.000 dolari, din care cca. 270.000.000 lei, respectiv cca. 92.000.000 dolari reprezintă valoarea reducerilor comerciale acordate ilegal. Prin urmare, din actele premergătoare efectuate în cauză au rezultat indicii temeinice cu privire la săvârşirea faptelor sesizate, iar pentru stabilirea corectă şi completă a situaţiei de fapt se impune efectuarea unor acte de urmărire penală, precizează  comunicatul DIICOT.

Comentarii

Lasa un comentariu:

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.