Oficialii Bancii Transilvania au anuntat luni incheierea procedurilor de fuziune prin absorbtie intre BT (ca societate absorbanta) si Volksbank Romania (societate absorbita), potrivit unui anunt transmis Bursei de Valori Bucuresti. Potrivit unor surse apropiate procesului de fuziune, negocierile dintre cele doua banci s-au intrerupt de cateva ori, iar unul din cele mai sensibile puncte de negociere a fost cel legat de creditele in franci elvetieni. Intr-un final, contractul a fost semnat in 10 decembrie, tranzactia vizand achizitia a 100% din titlurile Volksbank. Citeste in text momente din culisele negocierii si istoricul prezentei Volksbank in Romania
Inca de la finele lunii noiembrie Banca Transilvania anuntase ca negociaza preluarea pachetului integral de actiuni la Volksbank Romania, detinuta de grupul austriac Volksbank, DZ Bank AG / WGZ Bank AG din Germania si BPCE din Franta.
Subsidiara din Romania a Volksbank trebuia vanduta pana in decembrie 2015, potrivit unui plan de restructurare aprobat in 2012 de catre Comisia Europeana
Grupul austriac a vandut in 2015 subsidiara locala de leasing, Volksbank Leasing Romania, alaturi de cea din Polonia, catre grupul polonez Getin Holding, care a intrat pe piata romaneasca la sfarsitul anului trecut prin achizitia bancii Romanian International Bank (RIB).
Volksbank era pe pierderi de mai multi ani, cele mai mari inregistrandu-se in 2012, cand au incheiat pe minus cu 168,5 milioane de euro. Majoritatea pierderilor au fost generate de provizioane.
Grupul bancar Volksbank nu a trecut testele de stres efectuate de Banca Centrala Europeana, intrucat creditele ipotecare neperformante de la subsidiara din Romania si creditele imobiliare si cele acordate companiilor in Europa Centrala si de Est au generat un deficit de capital in valoare de 865 de milioane de euro.