„Viitorul tinerilor europeni”, dezbatere premergătoare Summitului Autorităților Locale și Regionale din Uniunea Europeană

Prima dezbatere lansata in Romania privind „Viitorul tinerilor europeni”, dupa ce tara noastra a fost aleasa sa gazduiasca Summitul Autoritatilor Locale si Regionale din Uniunea Europeana, s-a desfasurat in Bacau, miercuri, 18 aprilie 2018, fiind sustinuta de catre Comitetul European al Regiunilor si platforma CaleaEuropeana.ro in parteneriat cu Delegatia Nationala a Romaniei la Comitetul Regiunilor si Municipiul Bacau.

In contextul emigrarii in masa inregistrata in randul populatiei tinere, problematica somajului in randul tinerilor si reducerea decalajelor sociale si economice, a fost abordata sub forma unei platforme de dialog intre autoritati si tineri, ca beneficiari, si orientata catre solutii privind incluziunea economico-sociala, dar si oportunitatile de dezvoltare ale acestora la nivel local, national si European.

„Indemn tinerii sa isi spuna problemele pentru a ajuta guvernul sa identifice solutiile. Programul de guvernare are multe componente menite a reduce decalajele. Ministerul pe care il reprezint este impartit pe partea de sport si de tineret. De la preluarea mandatului am avut discutii cu majoritatea reprezentantilor tineretului din Romania, iar aceasta este prima dezbatere pe tema viitorului european al tinerilor lansata in Romania inainte de Summit”, precizat ministrul Tineretului si Sportului, dna. Ioana Bran.

„Intr-o lume atat de mondializata, in care conexiunile sunt atat de rapide, noi, de unii singuri, nu am avea nicio sansa, nu ar avea nici Franta sau Germania singure (…) Sunt un euro-optimist, apartenenta Romaniei la UE aduce multe avantaje, incat se depaseste mult partea mai putin placuta a apartenentei Romaniei la UE. Printre avantaje se numara accesul la piata unica si dreptul la libera circulatie, a subliniat presedintele Delegatiei Nationale a Romaniei la Comitetul European al Regiunilor, dl.Robert Negoita.

De asemenea, presedintele Delegatiei Nationale a Romaniei la Comitetul European al Regiunilor a tinut sa motiveze si incurajeze tinerii care provin din familii cu un nivel scazut si foarte scazut de trai, prin propriul exemplu, subliniid ca acestia sunt cei mai motivati si cu sansele cele mai mari de reusita in viata.

„Avem nevoie de oameni care sa sfinteasca locurile in care activeaza, pentru ca oportunitatile nu sunt fructificate la fel peste tot. In acelasi timp, daca ne uitam la cifre, vedem ca somajul in randul tinerilor este de patru ori mai mare decat media pe tara. Nu este o situatie specifica Romaniei. Ne confruntam cu acest lucru in multe state membre UE. O solutie ar fi Garantia pentru tineret, o oferta pentru tineri: la 4 luni de la parasirea unui forme de invatamant, statul are obligatia sa ii faca o oferta de ucenicie, de a se angaja sau de a-si continua studiile, daca doreste sa faca acest lucru, iar Comisia a alocat si fonduri in acest sens „, a precizat Angela Cristea, seful Reprezentantei Comisiei Europene in Romania, facand apel catre tineri la implicare in procesul de reducere a decalajelor intre Romania si restul tarilor member UE.

„Discutiile, din punct de vedere politic, se pot face sub diverse forme, fiecare avem tentatia sa spunem ce am facut, si ce vom face. Trebuie sa depasim disensiunile care ne plaseaza, de o parte sau de alta a „baricadei nationaliste si sa pregatim viitoru si voi, tinerii, trebuie sa ne spuneti cum vreti sa fie acest viitor”, a subliniat primarul Municipiului Bacau, dl. Cosmin Necula.

La dezbaterea premergatoare Summitului Autoritatilor Locale si Regionale din Uniunea Europeana au participat reprezentanti ai Comitetului European al Regiunilor, oficiali din partea Comisiei Europene, membri ai Guvernului Romaniei, reprezentanti ai autoritatilor locale, ai organizatiilor pentru studenti si pentru tineret si ai mediului local de business si universitar etc.

Comunicat Primaria Bacau

Lasa un comentariu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here