VIDEO: Perchezitii DIICOT in Bacau la camatari si traficanti de persoane

La data de 24.11.2021, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Serviciul Teritorial Bacău împreună cu ofițeri de poliție judiciară din cadrul BCCO Bacău au efectuat un număr de 5 percheziții domiciliare, la locuințele unor persoane suspectate de săvârșirea infracțiunilor de trafic de persoane, camătă, șantaj, exploatarea patrimonială a persoanelor vulnerabile și exploatarea cerșetoriei.

   

În cauză s-a reținut faptul că, începând cu anul 2014, mai multe persoane au constituit un grup infracțional organizat în scopul săvârșirii infracțiunilor de camătă și exploatarea patrimonială a persoanelor vulnerabile.

Din cercetările efectuate și materialul probator administrat în cauză, a rezultat faptul că liderii acestei grupări identificau și racolau persoane vulnerabilizate pe fondul unor practici vicioase, în special al consumului de alcool, pe care le determinau, prin metode dolosive, să consimtă la transmiterea dreptului de proprietate asupra imobilelor pe care le dețineau.

Investigațiile efectuate de către organele de cercetare penală au condus până în acest moment la identificarea unui număr de 3 persoane vătămate ce au fost încurajate să consume băuturi alcoolice, le-au fost administrate substanțe psihoactive, fiind aduse într-o stare psihică profund alterată sub imperiul căreia au fost determinate să semneze procuri notariale în vederea deposedării de locuințe.

În privința uneia dintre persoanele vătămate, există date că, în cursul anului 2013, ar fi primit un împrumut în cuantum de 6.000 de euro de la unul dintre suspecți, pe care l-a garantat cu apartamentul pe care îl deținea. Întrucât împrumutul nu a fost achitat la termenul convenit, imobilul care a făcut obiectul ipotecii convenționale a fost executat silit. Totodată, au fost identificate alte două persoane vătămate ce au fost obligate de către suspecți să practice cerșetoria în folosul acestora.

La sediul DIICOT – Serviciul Teritorial Bacău, vor fi conduse, în vederea audierii, un număr de 5 persoane. Acțiunea a beneficiat de sprijinul jandarmilor din cadrul Grupării Mobile de Jandarmi Bacău. Suportul de specialitate a fost asigurat de către Direcția Operațiuni Speciale. Facem precizarea că pe parcursul întregului proces penal, persoanele cercetate beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum și de prezumția de nevinovăție.

Aboneaza-te la stirile din Bacau :

Lasa un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here