VIDEO: Cât de periculoase sunt anvelopele învechite?

0

Autorităţile americane au pornit o investigaţie pentru a analiza legătura dintre vechimea unei anvelope şi rezistenţa sa la condiţiile de drum. Demersurile au început după ce patru persoane au murit într-un accident cauzat de o anvelopă veche care s-a dezintegrat în mers.

Vârsta anvelopelor a devenit un subiect destul de încins în Statele Unite ale Americii, după ce patru oameni şi-au pierdut viaţa într-un accident cauzat de o anvelopă de zece ani care s-a dezintegrat pe şosea.

Postul de televiziune ABC News a început o investigaţie în acest sens, în încercarea de a afla de ce Asociaţia Producătorilor de Anvelope din America au cheltuit 36.000 de dolari în lobby pentru a bloca un act legislativ care ar fi introdus vârsta anvelopelor pe lista criteriilor obligatorii la inspecţia tehnică periodică, scrie Autoblog.

Conform jurnaliştilor de la ABC News, marii producători de maşini recomandă schimbarea anvelopelor după ce acestea ating vârsta de şase ani, în vreme ce Michelin, unul dintre cei mai mari producători de anvelope din lume, ridică limita la zece ani.

Cu toate acestea, Dan Zielinski, directorul executiv al Asociaţiei Producătorilor de Anvelope din America, spune că există factori mai importanţi decât vârsta anvelopelor atunci când vine vorba despre siguranţă rutieră. „Suntem împotriva legislaţiei care impune limite de vârstă anvelopelor”, a spus Zielinski.

În acelaşi timp, Don Karol, investigatorul-şef al Consiliului Naţional pentru Siguranţă Rutieră, spune că vârsta pneurilor poate juca un rol în degradarea structurii interne a anvelopei.

Până când producătorii de anvelope vor ajunge la un consens cu autorităţile americane, cei de la ABC News au aflat că există un risc relativ crescut ca la magazinele de pneuri să fie vândute anvelope vechi, deşi nu au fost montate niciodată pe o maşină.

Pentru a afla data de fabricaţie a unei anvelope, trebuie să găseşti codul DOT de pe peretele lateral al cauciucului. Data fabricaţiei este exprimată sub forma XXXX – primele două cifre reprezintă săptămâna, iar ultimele două reprezintă anul de fabricaţie.

ABC US News | International News

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.