Videanu reținut de DNA; Udrea, plasată sub control judiciar


Preşedintele PDL Bucureşti, Adriean Videanu, a fost scos încătuşat din sediul central al DNA, joi seară, pentru a fi dus în centrul de arest al Poliţiei Capitalei, după ce a fost reţinut de procurorii anticorupţie în dosarul fostei şefe a DIICOT Alina Bica. Videanu va fi dus, vineri, la instanţa supremă, cu propunerea de arestare preventivă.

videanu adrianSurse judiciare au declarat că Alina Bica, în calitate de procuror-şef al DIICOT, ar fi ridicat pe 25 februarie 2014, în mod abuziv, sechestrul aplicat asupra unui număr de 80 acţiuni care valorau 277.000 lei, deţinute de Videanu la SC Titian Mar SA. Videanu este acuzat de complicitate la abuz în serviciu, potrivit surselor citate.

Sechestrul asupra acţiunilor sale a fost pus în dosarul în care Videanu este cercetat de DIICOT, alături de alte persoane, pentru crearea unui prejudiciu de 11.000.000 de dolari şi punerea în pericol a sistemului energetic naţional pe segmentul gazelor naturale.

Prin ridicarea sechestrului, Bica l-ar fi ajutat pe Videanu să-şi pună la adăpost acţiunile sechestrate şi obţină foloase necuvenite, de 277.000 de lei, prin înstrăinarea lor. Astfel, a rămas fără obiect măsura asiguratorie dispusă de procurorul de caz, care reprezenta garanţia recuperării prejudiciului cauzat, au mai arătat sursele citate.

Udrea, acuzată de spălare de bani

gheorghe_stefan_udreaÎnaintea lui Videanu, la DNA a descins Elena Udrea, adusă cu mandat de aducere la sediul instituției, dupa ce alte personaje – cheie in dosarul Microsoft au fost fie arestate preventiv, ca Dorin Cocos sau Gheorghe Stefan (Pinalti), fie sunt in arest la domiciliu, ca Gabriel Sandu sau Nicolae Dumitru (Niro), fie au colaborat cu procurorii, ca Dinu Pescariu si impotriva carora nu s-au dispus masuri speciale. De la izbucnirea scandalului incoace, Elena Udrea a negat tot timpul ca ar avea vreo legatura cu afacerea Microsoft, cu argumentul suprem ca nu stia nimic despre afacerile sotului, de care a si divortat in iunie 2013.

Potrivit procurorilor, Cocos a imprumutat firma Euro-Hotels in perioada septembrie – decembrie 2009, deci la cateva luni dupa ce ar fi incasat spaga de 9 milioane de euro, cu sume cuprinse intre 30-40.000 de RON (adica aprox 8-9 mii de euro). Ar acordat in total 14astfel de imprumuturi propriei companii hoteliere. Dar nici in acest mod n-au intrat pe circuit foarte multi bani din presupusa spaga de 9 milioane de euro, decat putin peste 100.000 de euro.

Insa procurorii retin alt aspect. Tocmai aceste imprumuturi acordate firmei nu apar in declaratia de avere a Elenei Udrea din anul 2010. Potrivit anchetatorilor, fostul ministru avea obligatia legala sa le mentioneze in declaratia de avere intrucat a declarat incasarea de dividende de la societatea Euro Hotels. In fine, a treia metoda prin care procurorii suspecteaza ca ar fi fost spalati banii negri ar fi fost afacerile imobiliare ale familiei Udrea – Cocos.

Potrivit unui comunicat dat publicității de DNA în cursul zilei de joi, Udrea a fost plasată sub control judiciar, pentru 60 de zile, având interdicția de a părăsi Bucureștiul. Pe timpul cât se află sub control judiciar, inculpata Elena Udrea trebuie să respecte următoarele obligații:

a) să se prezinte la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție – Direcția Națională Anticorupție, Secția de combatere a infracțiunilor conexe infracțiunilor de corupție și la Secția 2 Poliție București ori de câte ori este chemată;
b) să informeze de îndată Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție – Direcția Națională Anticorupție, Secția de combatere a infracțiunilor conexe infracțiunilor de corupție și Secția 2 Poliție București cu privire la schimbarea locuinței;
c) să se prezinte la Secția 2 Poliție București, conform programului de supraveghere întocmit de organul de poliție sau ori de câte ori este chemat.
d) să nu părăsească mun. București, decât cu încuviințarea prealabilă a procurorului competent;
e) să nu se apropie de ceilalți inculpați, alți participanți la comiterea infracțiunii, martorii din dosar și să nu comunice cu aceștia direct sau indirect, pe nicio cale.

Comenteaza prin Facebook
Fiti la curent cu ultimele stiri din judetul Bacau. Urmariti Bacau.NET si pe Google News

Lasa un comentariu

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.