Viceprimarul Ghinghes vrea extinderea suprafetelor verzi din oras


În cadrul unei conferințe de presă pe care a susținut-o miercuri, 13 iulie, între suprafețele verzi neamenajate din spatele Stadionului Municipal, viceprimarul Cristian Ghingheș a anunțat că a depus un proiect de hotărâre pentru aprobarea unui regulament pentru organizarea și întreținerea spațiilor verzi din oraș, însoțit de un set de măsuri care vor fi propuse Consiliului Local pentru extinderea suprafețelor verzi.

Intitulat generic “Regisver”, pachetul de reguli și măsuri vizează creșterea ponderii spațiilor verzi în vederea atingerii țintei de 26 mp/locuitor, așa cum prevede standardul minimal, dar și Strategia Integrată de Dezvoltare Urbană (SIDU). De altfel, conform datelor oficiale din SIDU, suprafața de spațiu verde pe cap de locuitor din municipiul Bacău s-a diminuat în ultimii 5 ani, ajungând la 21,67 mp în prezent față de 22,4 mp în anul 2017.

În loc să avem mai mult verde în oraș și implicit un peisaj urban care să ne facă mai sănătoși, care să amelioreze efectele caniculei din perioada aceasta, să ne încânte ochii și în cele din urmă să ne încurajeze să petrecem mai mult timp în aer liber, vedem cu toții cum regresăm la acest capitol. Proiectul pe care îl propun este un moment de cotitură în care spunem STOP tăierilor și defrișărilor abuzive, STOP ridicării construcțiilor pe spațiilor verzi, STOP gestionării după ureche a spațiilor verzi! Vom administra spațiile verzi din cartiere împreună cu cetățenii și entitățile interesate, vom demara de urgență proiectele de extindere a spațiilor verzi prevăzute în SIDU și vom sancționa drastic distrugerile. Este regulamentul tuturor băcăuanilor, așa că aștept toți colegii consilieri locali să fie coinițiatori ai acestui regulament.” – Cristian Ghingheș, viceprimar al municipiului Bacău

Regulamentul introduce dreptul cetățenilor de a se implica în revitalizarea și regenerarea urbană a cartierelor în care locuiesc. Băcăuanii vor putea să își amenajeze și/sau întrețină spațiile verzi publice din vecinătatea acestora printr-un protocol de colaborare, în baza unei cereri și a unui plan de amenajare realizat împreună cu Secția Parcuri și Spații Verzi a municipalității. De asemenea, scuarile și grădinile publice din afara cvartalelor de locuit vor putea fi întreținute și/sau amenajate de persoanele juridice interesate, având dreptul să amplaseze cel mult două panouri informative de mici dimensiuni.

Operațiunile de toaletare a arborilor se vor putea face strict în baza unui ghid inclus de aplicare a tăierii la arborii foioși, preluat de la Diana Culescu, președintele Asociației Peisagiștilor (ASoP), iar tăierile vor putea fi efectuate doar cu acordul unei Comisii locale pentru spații verzi și, indiferent de condiții, doar dacă vor fi plantați alți doi copaci, preferabil în proximitatea celui tăiat. Vor exista solicitări tip pentru toaletare și tăiere, iar din Comisia Locală pentru Spații Verzi vor face parte doi reprezentanți ai societății civile cu activitate remarcabilă în domeniul protecției mediului, doi funcționari din cadrul Secției Parcuri Spații Verzi, dar și un funcționar din Direcția Urbanism a primăriei. Această comisie va aproba și solicitările de amenajare și gestionare a spațiilor dintre blocuri în baza protocolului de colaborare care va fi semnat cu cetățenii sau cu asociațiile de proprietari interesate. Sancțiunile prevăzute de regulamentul REGISVER sunt pe măsură, pornind de la 500 de lei și ajungând chiar și la 2.500 de lei pentru distrugerea spațiului verde din municipiul Bacău, agenții Poliției Locale urmând să aibă inclusiv posibilitatea de a obliga contravenienții să suporte costurile pagubelor produse în baza unei grile anexate la regulament.” se mentioneaza in comunicatul de presa transmis de viceprimar

Proiectul poate fi consultat aici : (www.bit.ly/regisver)

Comenteaza prin Facebook
Fiti la curent cu ultimele stiri din judetul Bacau. Urmariti Bacau.NET si pe Google News

Lasa un comentariu

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.