Valoarea creanţelor firmelor intrate în insolvență, estimată la 25 miliarde euro

0

Valoarea creanţelor pe care alte companii trebuie să le recupereze de la firmele în insolvenţă se ridică la circa 10 miliarde de euro, comparativ cu 5,4 miliarde de euro datorii la bănci, iar aceste companii au lipsit de la elaborarea noii legislaţii în domeniul insolvenţei, potrivit ARB. Creanțele totale înregistrate de societățile intrate în insolvență se ridică la aproximativ 25 miliarde euro, conform ARB, din care 10 miliarde sunt creanțe către bugetul de stat, notează Ziarul Financiar. 

„ARB a participat la realizarea noii legislaţii a insolvenţei. După doi ani şi jumătate de consultări pe acest subiect, am ajuns la câteva concluzii. Lipsa de continuitate a tuturor creditorilor la acest act, iar creditorul care a lipsit la aceste discuţii au fost IMM-urile lovite de actul insolvenţei, cele care au intrat în acest cerc vicios, cerc dureros al insolvenţei, negenerând ele insolvenţă. Noi apreciem că suma acestor companii, suma creanţelor blocate în procesul de insolvenţă la nivelul acestor companii înseamnă undeva la 10 miliarde de euro, în condiţiile în care băncile au 5,4 miliarde de euro sume blocate în acest proces. Băncile înţeleg să ducă mai departe interesul acestor firme care au fost îngenunchiate de un proces extern lor. În acest an este nevoie de eliminarea blocajelor financiare, a arieratelor care lovesc aceste IMM-uri”, a declarat vineri la conferinţa MEDIAFAX talks About SMEs, Florin Dănescu, preşedintele executiv al Asociaţiei Române a Băncilor (ARB).

În ceea ce priveşte finanţarea IMM-urilor, Dănescu a subliniat nevoia de a crea politici pentru ca un număr din ce în ce mai mare de firme mici şi mijlocii să devină atractive pentru bănci.

„Cât finanţează băncile IMM-urile, mult sau puţin? Există un mit legat de acest subiect. Bineînţeles că nevoia este mai mare, aşteptările şi dorinţele sunt mai mari. Din cele 430.000 de IMM-uri la nivel naţional, să nu uităm că undeva la 200.000 de firme sunt decapitalizate, adică au capital social de 200 de lei, dar aceste IMM-uri nu pot să ceară credite de un milion de euro, iar băncile nu pot să-şi asume un risc să le crediteze, în contextul în care 130.000 de IMM-uri sunt în insolvenţă, iar 86% din companiile cu restanţe la bănci sunt în insolvenţă. Astăzi avem 84,7 miliarde de lei, credite acordate IMM-urilor, se doreşte mai mult, dar trebuie să găsim pârghii să creăm firme care pot fi finanţate”, a explicat Dănescu.

El a arătat că în total firmele intrate în insolvenţă au creanţe estimate la 25 miliarde euro, din care zece miliarde euro către stat.


Fiti la curent cu ultimele stiri din Bacau. Urmariti Bacau.net si pe Google News

Lasa un comentariu mai jos:

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.