Valentin Ivancea a prezentat trei soluții pentru rezolvarea situatiei create de criza apei in municipiul Bacau


Presedintele CJ Bacau, Valentin Ivancea, a prezentat in cadrul sedintei extraordinare a Comitetului Judetean pentru Situatii de Urgenta trei solutii pentru rezolvarea crizei apei din Municipiul Bacau :

1. Operaționalizarea Rezervei de apă în cel mai scurt timp posibil, în așa fel încât, sursa alternativă de apă creată prin finanțarea de la CJ, ulterior decontată prin POIM, să poată asigura alimentarea cu apă potabilă a municipiului Bacău- soluție cu aplicare imediată.

2. Punerea în siguranță a conductei de aducțiune Valea Uzului– Grigoreni prin aplicarea soluțiilor dispuse de experții tehnici, așa cum prevede documentația tehnico-economică realizată de aceștia la solicitarea ADIB.

3. Finanțarea investițiilor cuprinse într-un plan multianual pentru reducerea pierderilor pe rețeaua de distribuție din municipiu – pierderile fiind de 60 % din apa livrată.

Toate cele 3 măsuri nu pot fi realizate decât cu finanțarea din partea proprietarului, respectiv UAT Municipiul Bacău cu suportul tehnic al ADIB și CRAB. Consiliul Județean și ADIB au contribuit cu fonduri substanțiale atât pentru realizarea proiectului de urmărire specială a problemelor tehnice ale aducțiunii, chiar dacă nu aveau obligația, suma alocată în acest sens de CJ fiind de aprox. 1 milion lei. De asemenea, în faza premergătoare semnării contractului de finanțare POIM, CJ a finanțat realizarea Stației de Demanganizare Gherăiești și reabilitarea fronturilor de captare, a căror beneficiar direct este Primăria Mun. Bacău- suma alocată fiind de 1,3 milioane euro, din totalul de 7,5 milioane euro, fonduri europene atrase de ADIB.

ADIB și CJ au finanțat realizarea unui studiu cu privire la pierderile de apă la nivelul municipiului Bacău, care să vină în întâmpinarea Planului investițional multianual al UAT Mun. Bacău. Finanțările semnificative din ultimii 2 ani au fost făcute tocmai pentru atingerea interesului major de asigurare a continuității furnizării apei potabile în municipiul Bacău. Atât CJ, cât și ADIB nu pot prelua atribuțiile pe care le are Municipiul Bacău în calitate de proprietar al aducțiunii de apă și rezervei și nu se pot substitui acestuia.” a precizat presedintele CJ Bacau, Valentin Ivancea

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.