Un tânăr care ar fi pretins că este curier și ar fi încercat să ridice un colet cu valoare de 4.400 de lei, reținut de un jandarm din Gruparea Mobilă Bacău

0

În data de 16 mai 2024, în jurul orei 14.00, un tânăr de 24 din Bârlad ar fi pretins că este angajat al unei firme de curierat pentru a ridica un colet care conținea un smartphone, cu valoarea stabilită de vânzare de 4400 de lei.

Vânzătorul, care a postat anunțul pe un site de vânzări on-line, a fost contactat de o persoană care a pretins că este din Cluj și care și-a exprimat dorința de a achiziționa telefonul. În urma conversației avute, cumpărătorul urma să contacteze o firmă de curierat care urma să ridice coletul, trimițând chiar și un AWB.

Tânărul de 24 de ani, care ar fi pretins că este angajat al firmei de curierat, s-a întâlnit cu proprietarul telefonului, dar faptul că acesta a venit fără mașină, având la el doar o copie a AWB-ului și un port-ecuson fără elemente de identificare a ridicat un semn de întrebare vânzătorului. După ce și-a manifestat neîncrederea că acesta este angajat al firmei de curierat și i-a spus că vrea să meargă la mașină, să se convingă că este a firmei, tânărul a rupt-o la fugă, fiind urmat de proprietar.

Întâmplarea a făcut ca traseul de deplasare al acestora să fie prin fața sediului Grupării de Jandarmi Mobile Bacău. Victima înșelătoriei pierdea teren în urmărirea tânărului, iar când a ajuns în dreptul porții jandarmilor a alertat subofițerul de serviciu de la Punct Control Acces despre fapta tânărului.
Auzind cele întâmplate, un subofițer din cadrul Compartimentului Resurse Umane, care actualiza niște documente la avizierul unităţii, a pornit în urmărirea suspectului.

În câteva sute de metri, plutonierul adjutant Alex Cisnoc a reușit să îl rețină și a solicitat prezența echipajul de intervenție.

În urma controlului corporal preventiv efectuat de jandarmi, asupra tânărului au fost găsite obiectele folosite pentru a se substitui unui angajat al firmei de curierat, respectiv port-ecusonul și confirmarea de comandă – AWB. Jandarmii au verificat on-line, pe site-ul firmei, numărul de comandă și acesta s-a dovedit a fi inexistent.
Mai mult decât atât, asupra tânărului a fost găsit un telefon mobil în care au fost descoperite mai multe conversații cu alți potențiali vânzători.

Tânărului i-au fost întocmite documentele pentru săvârșirea infracțiunii de tentativă de înșelătorie contra persoanei, iar împreună cu bunurile găsite asupra sa a fost predat polițiștilor pentru continuarea cercetărilor.

Profităm de această ocazie pentru a transmite tuturor celor care efectuează tranzacții de acest gen să acorde o atenție deosebită tuturor detaliilor și elementelor de siguranță, să se informeze pe site-urile oficiale ale firmelor de curierat și să sesizeze de îndată autoritățile atunci când consideră că pot fi victimele unei potențiale fraude.

Plutonierul adjutant Alex Cisnoc este jandarm de peste 17 ani, iar cea mai mare parte a carierei militare și-a petrecut-o în cadrul structurilor mobile de intervenție ale Grupării de Jandarmi Mobile Bacău.

Chiar dacă, de mai bine de 5 ani, activează în cadrul Compartimentului Resurse Umane al unității, Alex a continuat să păstreze un stil de viață activ, reușind să îl ajungă din urmă pe tânărul cu o diferență de vârstă de aproape 20 de ani.

Felicitări, Alex!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.