Un patron de supermarketuri din Bacău a fost arestat preventiv, într-un dosar de fraudă cu fonduri europene

0

Curtea de Apel Iași a admis contestația procurorilor Parchetului European și au emis mandate de arestare într-un dosar de fraudă cu fonduri europene, cu un prejuduciu de 1,6 milioane euro. Astfel, a fost arestat Cătălin Cristea patronul lanțului de supermarketuri „Central”, din Bacău, Petronela Ștefan, patroana firmei de consultanță care a gestionat proiectul european, dar și Tereza Grigoraș, contabila magazinelor, informeaza dezvaluirea.ro

În perioada aprilie 2019 – octombrie 2022, firma lui Cristea a beneficiat de o finanțare europeană alocată prin proiectul „UNIT 5 RMD și RMPD – Ucenicie și stagii pentru șomerii non-NEET din regiunile mai dezvoltate și mai puțin dezvoltate”, POCU/485/3/14/129163, proiect cofinanțat de Uniunea Europeană din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman 2014-2020.

Supermarketurile lui Cristea primeau finanțare să deruleze un program de ucenicie, să preia șomeri inclusiv persoane din mediul rural sau care aparţin minorităţii romă, să-i invețe meserie, astfel încât acestora să li se mărească șansele de a se încadra pe piața forței de muncă. Pentru fiecare ucenic firma primea un ajutor financiar de 2.250 lei pe lună. Numai ca firma lui Cristea a incasat o buna parte din  bani fara sa mai respecte să mai școlarizeze si ucenicii. Pentru a încasa banii, acesta a prezentat un tabel cu semnăturile false ale unor persoane despre care Cristea a sustinut ca au facut ucenicie în magazine.

„În perioada 2019 – 2021 a folosit cu rea credință înscrisuri inexacte la AJOFM Bacău din cadrul Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă(ANOFM), beneficiară a proiectului UNIT 5 RMD și RMPD – Ucenicie și stagii pentru șomerii non-NEET din regiunile mai dezvoltate și mai puțin dezvoltate”, cofinanțat de Uniunea Europeană din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman 2014-2020, înscrisuri ce au fundamentat cererile de rambursare a cheltuielilor reprezentând subvenții plătite societăților pentru derularea unor programe de ucenicie pentru 67 de persoane’’, au aratat procurorii europeni.

Cătălin Cristea și Petronela Stefan au fost trimiși in arestul IPJ pentru 30 de zile, iar pentru Tereza Grigoras s-a dispus arestul la domiciliu.

Comentarii

Lasa un comentariu:

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.