Umbrarescu a finalizat centura de ocolire Timisoara-SUD. Grindeanu : „Lucrarea a fost preluată de o companie care, într-un an, a realizat cât alții în 15 ani”

0
fOTO Ștefan Both

Varianta ocolitoare Timișoara-Sud, un drum de 26 de kilometri cu cinci intersecții, trei noduri de circulație, trei poduri, șapte pasaje și două spații de parcare, este gata pentru inaugurare. Sorin Grindeanu, ministrul Transporturilor, a declarat vineri că noua șosea va fi deschisă circulației marți, 10 septembrie.

Săptămâna viitoare se va da drumul la circulație. Nu vreau festivități, tăieri de panglici, pur și simplu se va deschide traficul. Timișoara așteaptă acest obiectiv de vreo 15 ani. În 2008, când eram viceprimar, s-a realizat un studiu de fezabilitate, iar în 2010 a început proiectarea centurii. Proiectul a fost finalizat în 2011. Din 2011 până în 2017, când am întrebat într-o ședință de guvern ce se întâmplă cu centura Timișoarei, nu s-a întâmplat absolut nimic. În 2017 s-a lansat licitația, în 2018 a fost desemnat un câștigător care, din păcate, nu și-a făcut treaba, iar în 2022 am reziliat contractul. Într-un an de zile, jumătate din proiectul Timișoara-Sud a fost finalizat”, a declarat Sorin Grindeanu.

Construcția centurii Timișoara-Sud a început în martie 2020, iar conform planului, lucrările trebuiau finalizate în 24 de luni, adică până în vara lui 2022, cu finanțare din partea Uniunii Europene. Cu toate acestea, compania italiană Tirrena Scavi, care a câștigat licitația, nu și-a organizat corespunzător activitatea. După mai multe avertismente și „cartonașe galbene”, contractul a fost reziliat de Sorin Grindeanu în decembrie 2022. La momentul respectiv, progresul fizic al lucrărilor era de doar 58,26%.

FOTO Ștefan Both

S-a recurs la o procedură accelerată pentru a alege un nou constructor. În decurs de cinci luni, a fost desemnată firma care să finalizeze proiectul. Compania câștigătoare a fost Spedition UMB, condusă de Dorinel Umbrărescu, care a preluat șantierul la jumătatea lunii septembrie 2023. Termenul final pentru încheierea lucrărilor este de 12 luni, pentru a nu pierde finanțarea europeană, estimată la aproximativ 80 de milioane de euro.

Sunt bucuros că după rezilierea contractului, lucrarea a fost preluată de o companie care, într-un an, a realizat cât alții în 15 ani, dacă adunăm tot timpul pierdut. Să fim corecți, merită să fie felicitați. Cei de la UMB au făcut o treabă extraordinară”, a adăugat Sorin Grindeanu.

Sursa: g4media.ro

Lasa un comentariu

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.