Ultimul weekend cu „fumuri” de…țigară în baruri și restaurante. De joi intră în vigoare legea antifumat


Week-end-ul ce se încheie este ultimul în care românii își mai pot aprinde ţigările în baruri şi restaurante, fără teama că vor fi amendaţi. De la mijlocul săptămânii viitoare, de joi, mai exact, intră în vigoare legea care interzice fumatul în spaţiile publice.

Cine va încălca legea şi îşi va aprinde ţigara în spaţiul public riscă amenzi ce pot ajunge la 500 de lei. Ofiţerii şi agenţii de poliţie, inclusiv poliţiştii de frontieră, personalul ISU şi jandarmii vor fi cei care vor aplica pedepsele.

Persoanele juridice care nu vor respecta interdicţiile referitoare la fumat riscă sancţiuni cu înăsprire graduală. La prima abatere – amenda este de 5.000 de lei, la a doua abatere – 10.000 de lei plus suspendarea activităţii. La a treia abatere – amenda se ridică la 15.000 de lei, la care se adaugă închiderea unităţii.

Aplicarea legii de către politiștii de frontieră este logică. În cazul Aeroportului Otopeni, de exemplu, ei vor fi cei care vor trebui să dea amenzi dacă vor depista persoane care fumează în locuri neamenajate.

Pentru patronii restaurantelor, barurilor sau cluburilor amenzile sunt mult mai mari, până la 15 mii de lei şi chiar închiderea unităţii dacă există abateri consecutive. Agenţii de poliţie sunt cei care conform legii vor putea verifica localurile sau cluburile şi pot da amenzi dacă sunt constatete nereguli.

Legea interzice fumatul în spaţii publice închise sau în apropierea locurilor de joacă pentru copii sau şcoli.

Comenteaza prin Facebook
Fiti la curent cu ultimele stiri din judetul Bacau. Urmariti Bacau.NET si pe Google News

Lasa un comentariu

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.