TVA la apă scade la 9 la sută, începând cu 1 ianuarie 2016

0

Premierul Victor Ponta a anuntat vineri ca guvernul va introduce prin ordonanta de urgenta trei masuri in Codul Fiscal de la 1 ianuarie 2016, masuri pe care initial Parlamentul le amanase pentru 2017. Acestea vizeaza scaderea TVA la apa de la 24% la 9%, un regim diferit de impunere a microintreprinderilor, precum si reducerea impozitului pe dividende. Toate aceste masuri fac ca deficitul bugetar sa nu creasca peste 3% in 2016, a declarat Ponta intr-o conferinta de presa la Guvern.

Ponta a anuntat si introducerea unui sistem de cote de impozitare diferentiate in functie de numarul de salariati, intre 1% si 3% pentru microintreprinderi:

a) 1 % pentru microintreprinderile care au peste 2 salariati, inclusiv;
b) 2 % pentru microintreprinderile care au un salariat;
c) 3 % pentru microintreprinderile care nu au salariati.

Impactul in 2016 la scaderea dividendelor este de circa 1,3-1,5 miliarde de lei, dar este compensat cu alte masuri, a declarat ministrul Finantelor, Eugen Teodorovici, in aceeasi conferinta de presa. In cazul impozitului pe dividende, acesta ar urma sa fie de 5% si sa se aplice pentru dividendele din 2015 incasate incepand cu 2016.

Teodorovici a mai spus ca impactul scaderii TVA la apa in 2016 va fi de circa 250 de milioane de lei, iar impactul scaderii plafonului pentru inregistrarea ca IMM este sub 300 milioane de lei.

 

Comentarii

Lasa un comentariu:

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.