Turneul Vioara lui George Enescu ajunge la Tescani, jud Bacău

1

George-EnescuCea de-a treia ediţie a turneului naţional „Vioara lui George Enescu, organizat de Radio România prin Centrul Cultural Media Radio România împreună cu Asociaţia Culturală Accendo, în perioada 27 septembrie-15 octombrie 2014, este în plină desfăşurare. Protagoniştii acestei frumoase aventuri muzicale sunt, şi în acest an, violonistul Gabriel Croitoru şi pianistul Horia Mihail .

Pentru prima dată, vioara Guarneri del Gesu, ce i-a aparţinut lui George Enescu, a părăsit Muzeul Naţional George Enescu (în patrimoniul căruia se află) pentru a face o plimbare în parcurile bucureştene şi a poposit, apoi, în două localitaţi din judeţul Tulcea: Jurilovca şi Greci.

Acolo, tinerii spectatori, majoritatea elevi, au fost coplesiţi de încântare: „Ne-a plăcut vioara. Că era cea mai zgomotoasă. Dar şi frumoasă”. „Când cresc mare aş vrea să cânt şi eu la o vioară”. „Vioara a fost personajul principal”. „Unică, unică şi o mai aşteptăm la noi. Mulţumim din suflet”, au exclamat ei.

Periplul muzical continuă pe 2 octombrie, la Tescani, jud. Bacău, în fostul conac al renumitei familii boiereşti Rosetti-Tescanu, acum secţie a Muzeului Naţional George Enescu, unde marele muzician a venit deseori lăsându-se inspirat de frumuseţea peisajelor.

De altfel, recitalul de la Tescani, din data de 2 octombrie 2014, va reproduce întocmai, în ce priveşte programul, un recital susţinut de George Enescu: „Programul este unul foarte frumos. Am găsit două variante de recital pe care Enescu le-a susţinut în 1919 şi 1923, sunt două afişe pe care le-am găsit la Muzeul George Enescu şi pe care le-am urmat întocmai. Am zis că, dacă tot avem vioara maestrului cu noi, să avem şi programul, şi poate o părticică din talentul lui va fi cu noi”, a spus Gabriel Croitoru.

La rândul său, profesor fiind, Gabriel Croitoru înţelege să lase, la rândul său, moştenirea altor generaţii şi a invitat, alături de el şi de pianistul Horia Mihail, patru tineri şi talentaţi muzicieni încă elevi ai liceelor de muzică din ţară, ce vor străluci pe scenele de concert dar, cu siguranţă, nu vor uita să ducă muzica şi în alte locuri pentru a ajunge la cât mai mulţi oameni. Astfel, la Tescani, jud. Bacău va fi invitat tânărul violonist Mihail Ciprian Reuţ, din Suceava.

Programul cuprinde piese de largă popularitate din literatura pentru vioară şi pian. Lucrări ale unor compozitori precum Tartini-Kreisler, Scărlătescu, Enescu, Dvorak, Saint-Saens vor putea fi ascultate în cadrul recitalurilor.

Fiti la curent cu ultimele stiri din Bacau. Urmariti Bacau.net si pe Google News

1 comentariu

  1. Bunicul meu Apostolescu Dumitru 1870-1957 a fost prieten cu George Enescu din timpul cind era in Bucuresti si apoi Administratorul sondelor de petrol din Tescani. Acolo venea maestrul si statea la chefuri cu el si alti prieteni.

Lasa un comentariu

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.