Trei cazuri de infectie cu West Nile in Bacau

0

Direcția de Sănătate Publică Județeană (DSP) Bacău informează că, până la data de 11 septembrie 2024, au fost confirmate trei cazuri de infecție cu virusul West Nile. Cele trei cazuri sunt:

  • O femeie de 77 de ani din mediul urban;
  • Doi bărbați din mediul rural, în vârstă de 35 și 55 de ani.

Toate cele trei persoane au avut o evoluție clinică favorabilă și se află în afara oricărui pericol.

Măsuri luate de DSPJ Bacău:

  1. Informarea cabinetelor de medicină de familie, a unităților de primiri urgențe (UPU/CPU), asupra necesității de a îndruma pacienții cu febră prelungită sau cu simptome compatibile cu meningita/meningo-encefalita către secțiile de boli infecțioase;
  2. Atragerea atenției medicilor de familie asupra importanței informării populației privind măsurile de autoprotecție, precum: instalarea plaselor de protecție la geamuri, utilizarea de soluții repelente pentru țânțari și eliminarea apei stagnante și a gunoaielor din curți și subsoluri;
  3. Notificarea autorităților locale din județ pentru reluarea activităților de dezinsecție;
  4. Notificarea Centrului de Transfuzii Bacău.

Virusul West Nile: Cum se transmite și cine este vulnerabil

Virusul West Nile se transmite prin înțepătura țânțarilor infectați, care la rândul lor se contaminează prin înțeparea păsărilor infectate. Este important de menționat că virusul nu se poate transmite prin contact direct între persoane (atingere, sărut, strângere de mână).

Factori favorizanți pentru răspândirea infecției în Europa includ schimbările climatice (temperaturi ridicate, valuri de căldură care urmează ploilor abundente) și intensificarea circulației de persoane și mărfuri.

La om, infecția este de cele mai multe ori asimptomatică, dar în cazurile în care apar simptome, acestea variază de la moderate la severe. Aproximativ 20% dintre persoanele infectate dezvoltă simptome moderate precum febră, dureri de cap, musculare și articulare, uneori greață, vărsături și diaree. Aproximativ 1 din 150 de cazuri poate dezvolta simptome severe, cum ar fi meningoencefalita, care se manifestă prin febră ridicată, dureri puternice de cap, rigiditate cervicală, dezorientare și, în cazuri grave, convulsii, paralizie, comă și, în unele cazuri, deces.

Categoriile de risc, precum persoanele cu imunitate scăzută, cei cu boli cronice, copiii și vârstnicii, sunt cele mai vulnerabile la formele severe ale bolii.

Prevenirea înțepăturilor de țânțari: Recomandări pentru populație

  • Evitați expunerea la țânțari, purtând îmbrăcăminte cu mâneci lungi și pantaloni lungi;
  • Utilizați soluții repelente împotriva țânțarilor;
  • Aplicați insecticide în locuință și în jurul acesteia;
  • Montați plase de protecție la ferestre;
  • Desecați bălțile de apă din jurul gospodăriei;
  • Eliminați recipientele cu apă stătută și gunoiul menajer.

Lasa un comentariu

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.