Transportul de arme pentru teroriștii columbieni a fost negociat la București. Armamentul urma să fie trecut prin Africa, pentru a i se pierde urma


Parchetul districtului New York din Statele Unite a stabilit că Virgil Flaviu Georgescu era broker de arme, iar băcăuanul Cristian Vintilă și Massimo Romagnoli erau  traficanți de arme în rețeaua care urma să ofere mitraliere și lansatoare de rachetă grupării teroriste FARC din Columbia, bănuită că a ucis peste 4.000 de oameni în ultimele patru decenii. Fost șef în Administrația Națională a Rezervelor de Stat, Vintilă a rămas fără certificatul ORNISS care i-a fost retras în 2013, potrivit unor informații date publicității de Știrile ProTV. Certificatul îi permitea lui Vintilă să aibă acces la informații cu caracter clasificat. 

Vintila Cristian Armament FARCVirgil Flaviu Georgescu a fost cei care le-a făcut cunoștință unor agenți sub acoperire ai DEA (Drug Enforcement Administration din Statele Unite) cu Vintilă (foto) și Romagnoli. Agenții americani se prezantau ca reprezentanți ai FARC care au nevoie de arme. În urma unor convorbiri telefonice și a unor întâlniri cei doi români și italianul au fost de acord să facă rost de arme, incluzând mitraliere și tunuri pentru falșii traficanți de droguri (agenți sub acoperire ai DEA – Drug Enforcement Agency din SUA). Din acest grup, Romagnoli a fost de acord să facă rost, în mod fraudulos, de certificate EUCs care aveau scopul de a face vânzarea ilegală de arme să pară una legitimă.

Conform procurorilor americani, din luna mai și până în august, Georgescu a realizat mai multe convorbiri telefonice cu un agent DEA care pretindea că reprezintă FARC. Acesta i-a solicitat agentului DEA, falsul reprezentant al FARC, să nu mai spună la telefon că reprezintă o grupare teroristă. Georgescu a primit o listă de arme de care pretinșii teroriști aveau nevoie. Românul l-a asigurat pe interlocutor că poate face rost de aceste arme.

farc arneÎn 23 septmebrie 2014, a avut loc o întâlnire în București între Georgescu și agentul DEA aflat sub acoperire. La această întâlnire agentul american i-a repetat din nou românului că are nevoie de arme pentru a ucide americani în Columbia. Pentru a realiza acest lucru, teroriștii urmau să folosească armele procurate de la rețeaua românilor pentru a doborî elicoptere americane și alte aparate de zbor US aflate în misiune în Columbia. În ziua următoare, 24 septembrie, Georgescu și Vintilă s-au întâlnit cu doi agenți DEA.

Pe data de 8 octombrie a.c., Vintilă, Georgescu și Romagnoli s-au întâlnit cu trei agenți sub acoperire care se recomandau ca teroriști FARC în statul Muntenegru, în localitatea Tivat. În timpul discuțiilor, italianul a asigurat că va face rost de certificatele EUCs și a oferit o imagine cu acestea pe un laptop deținut de Georgescu. Acesta a spus falșilor teroriști că armele pe care le procura Vintilă urmau să fie transportate până în Africa de unde FARC urma să le preia pentru a le duce la destinație, în America de Sud.

farc armeÎn acest moment falșii reprezentanți FARC au pretins că au nevoie de un răgaz pentru a cere superiorilor acordul asupra tranzacției. Imediat, Vintilă a insitat pentru un avans și a propus o testare a armelor oferite. În cele din urmă italianul a primit o sumă de bani de la agenții americani aflați sub acoperire pentru a procura armele cerute de gruparea teroristă columbiană FARC.

Potrivit Reuters, procurorii i-au pus sub acuzare pe Cristian Vintilă, 44 de ani, din România; Massimo Romagnoli, 43 de ani, din Grecia; și Virgil Flaviu Georgescu, 42 de ani, din România. Cei trei ar fi vrut să vândă arme anti-aeronave, arme de foc și alte elemente grupului rebel columbian FARC pentru utilizarea lor împotriva Statelor Unite, dar ofertele lor au fost făcute de fapt unor surse confidențiale care lucrează în Administrația SUA Antidrog, potrivit unui comunicat. Guvernul SUA a desemnat FARC în 1997 organizație teroristă străină.

*Citește AICI documentul oficial de punere sub acuzare a lui Vintilă & co. 

 

Comenteaza prin Facebook
Fiti la curent cu ultimele stiri din judetul Bacau. Urmariti Bacau.NET si pe Google News

Lasa un comentariu

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.