Daca ai de gand sa inveti sa joci poker, atunci Texas Hold’em ar trebui sa fie prima alegere. Vei putea deprinde usor regulile de baza ale acestui joc de poker, precum si strategia si modul in care trebuie sa abordezi jocul.
Fie ca vrei sa joci online sau preferi partidele cu prietenii, pokerul iti va oferi multe satisfactii. In acest articol vei afla ce trebuie sa stii despre Texas Hold’em, daca nu ai mai jucat niciodata poker pana acum.
Ce este Texas Hold’em?
Texas Hold’em este cea mai cunoscuta si indragita dintre toate versiunile de poker in acest moment. Toate turneele importante din intreaga lume (inclusiv cele jucate la World Series of Poker, World Poker Tour si European Poker Tour) utilizeaza varianta No-Limit a acestui joc.
Texas Hold’em este atat de popular incat este singurul joc de poker pe care multi jucatori il vor invata vreodata. Scopul jocului de Poker Texas Hold’em este acela de a folosi cartile tale, in combinatie cu cartile comunitare pentru a obtine cea mai buna mana de poker, constituita din 5 carti.
Unde poti sa joci Texas Hold’em online?
Exista in prezent mai multe platforme online licentiate care ofera jucatorilor mese de Poker Texas Hold’em, insa una dintre cele mai bune alegeri o reprezinta site-ul Unibet.
Acolo exista o sectiune dedicata pentru jocul de poker, unde vei fi intampinat de bonusuri si promotii interesante, aplicatie pentru telefon, turnee si concursuri si multe altele, care vor face experienta de joc una de neuitat.
Cum se joaca Texas Hold’em
Sa aruncam o privire la toate aspectele cheie ale unui joc de poker Texas Hold’em, inclusiv diferitele pozitii de la masa si rundele de pariere care au loc pe parcursul jocului.
Butonul
Jocul se misca in sensul acelor de ceasornic in jurul mesei, incepand cu actiunea din stanga butonului dealer-ului. „Butonul” este un disc rotund care se afla in fata unui jucator si este rotit cu un loc la stanga dupa fiecare mana.
Cand se joaca in cazinouri sau camere de poker, dealerul desemnat de cazino imparte cartile si el va detine butonul. Cand joci poker acasa cu prietenii, jucatorul cu butonul imparte de obicei mainile.
Primii doi jucatori care stau imediat in stanga butonului trebuie sa posteze un „small blind” si un „big blind” pentru a initia runda de joc. De acolo, actiunea are loc pe mai multe etape si runde de pariere, dupa cum urmeaza:
- Pre-flop
- Flop
- Turn
- River
Fiecare dintre aceste etape (sau „strazi” din limbajul jocului) este importanta de inteles. Jucatorul din stanga imediata a butonului dealer-ului in small blind primeste prima carte si apoi dealer-ul arunca carti in jurul mesei intr-o miscare in sensul acelor de ceasornic de la un jucator la altul, pana cand fiecare primeste doua carti de start.
Blind-uri
Inainte de a incepe fiecare noua mana, doi jucatori de la masa sunt obligati sa posteze blind-uri mici si mari. Blind-urile sunt pariuri fortate care incep parierea.
Fara aceste blind-uri, jocul ar fi foarte plictisitor, deoarece nimeni nu ar fi obligat sa puna bani in pot si jucatorii ar putea doar sa astepte sa parieze ceilalti. Blind-urile asigura ca va exista un anumit nivel de „actiune” pentru fiecare joc. In turnee, blind-urile sunt marite la intervale regulate. In jocurile cash, blind-urile raman mereu aceleasi.
Blind-ul mic este in general jumatate din valoarea blind-ului mare, desi aceasta prevedere variaza de la o camera la alta si poate depinde si de jocul jucat.
Prima runda de pariere: Pre-flop
Prima runda de pariuri are loc imediat dupa ce fiecarui jucator i s-au impartit doua carti „holes”.
Primul jucator care va paria este jucatorul aflat in stanga big blind-ului. Aceasta pozitie este denumita „sub pistol” (under the gun), deoarece jucatorul trebuie sa actioneze mai intai. Primul jucator are trei optiuni:
- Call: potriveste cu valoarea big blind-ului
- Raise: mareste pariul in limitele specifice ale jocului
- Fold: arunca mana si paraseste runda de joc
Daca jucatorul alege sa abandoneze, este in afara jocului si nu mai este eligibil pentru a castiga mana curenta. Jucatorii pot paria oricat, de la valoarea big blind-ului (pariul minim permis) pana la suma totala din potul curent. Suma pe care un jucator o poate strange depinde de jocul care se joaca.
Intr-un joc de Texas Hold’em No-Limit, plusarea minima de deschidere trebuie sa fie de cel putin doua ori big blind-ul, iar plusarea maxima poate fi reprezentata de toate jetoanele pe care le are un jucator in stack-ul sau (un pariu „all-in”).
Dupa ce primul jucator actioneaza, jocul se desfasoara in sensul acelor de ceasornic in jurul mesei, fiecare jucator avand, de asemenea, aceleasi trei optiuni – sa plateasca, sa ridice sau sa renunte. Odata ce ultimul pariu este apelat si actiunea este „inchisa”, runda pre-flop se incheie si jocul trece la „flop”.
A doua runda de pariere: Flop
Dupa ce prima runda de pariere (Pre-Flop) a fost incheiata, primele trei carti comunitare sunt impartite si urmeaza o a doua runda de pariere care implica doar jucatorii care nu au renuntat deja. Impreuna cu optiunile bet, call, fold sau raise, un jucator are acum optiunea si de a „verifica” daca nu a avut loc nicio actiune de pariere in prealabil. O verificare inseamna pur si simplu sa treci actiunea urmatorului jucator de la masa.
Din nou pariurile continua pana cand ultimul pariu sau raise a fost plasat (ceea ce inchide actiunea).
A treia runda de pariere: Turn
A patra carte comunitara, numita „turn” este impartita cu fata in sus dupa toate actiunile de pariere din cadrul rundei „Flop”. Odata ce aceasta a fost finalizata, are loc o alta runda de pariuri, similara cu cea din runda anterioara de joc. Din nou, jucatorii au optiunea de a face check, bet, call, fold sau raise.
Runda finala de pariere: The River
Ultima carte comunitara se numeste „River”. Aceasta este urmata de o ultima runda de pariuri si, in final, de „Confruntarea”, numita si Showdown. Pentru River, are loc o alta runda de pariuri, similara cu ce s-a jucat anterior. Inca o data, jucatorii ramasi la masa au optiunea de a face check, bet, call, fold sau raise.
Dupa ce toate pariurile au fost finalizate, jucatorii ramasi cu carti „holes” isi expun acum cartile ramase, pentru a determina un castigator: showdown.
Confruntarea: The Showdown
Castiga potul jucatorul cu cea mai buna combinatie posibila de cinci carti. Jucatorii isi construiesc mainile alegand cele mai bune cinci carti dintre cele sapte disponibile si astfel se stabileste castigatorul, in functie de valoarea mainii fiecarui jucator.