Tot PDL-ul a dat cu subsemnatul în fața procurorilor DNA, în dosarul Berca-Banu. Vezi ce au declarat Popescu, Lazăr, Bondor, Olaru, Drăgănuță și Scripăț

1

Motivarea deciziei de prelungire a măsurii arestului preventiv în cazul foștilor parlamentari Gabriel Berca și Mihai Banu, dispusă de Curtea de Apel Bacău la 19 august, pune în lumină mecanismul putred prin intermediul căruia liderii PDL Bacău, azi după gratii, își traficau influența contra-cost pretinzând, în schimb, sume de ordinul sutelor de mii de euro. Politicienii exponențiali ai PDL Bacău din perioada 2010-2012 au dat declarații la DNA, confirmând „calitatea de sponsor al PDL a martorului Rusu Viorel”, denunțătorul din dosar. S-au „spovedit” procurorilor anticorupție Florin Lazăr, fost inspector școlar general și candidat PDL la Primăria Bacău, fostul deputat Adrian Popescu, foștii prefecți Constantin Scripăț și Neculai Olaru, dar și consilierii județeni Constantin Drăgănuță și Silviu Bondor. „Probatoriul de la dosar relevă împrejurarea cum, sub pretextul finanţării partidelor politice, anumiţi politicieni îşi însuşesc sume de bani în schimbul  intervenţiei în interesul unor agenţi economici privaţi care utilizează fonduri publice, folosindu-se de  influenţa dată de funcţiile pe care le ocupă, impresionant fiind sumele astfel vehiculate – sute de mii de euro”, precizează concluzia fără echivoc a judecătorilor ce au dispus menținerea stării de arest preventiv. Dosarul urmează să ajungă pe masa Înaltei Curți de Casație și Justiție, odată cu contestațiile formulate de Berca&Banu împotriva deciziei amintite.

Berca-Banu-cropDosarul Berca-Banu relevă corupția generalizată ce cuprinsese PDL Bacău în perioada cât democrat-liberalii s-au aflat la guvernare. Niciunul din numele grele din organizația județeană democrat-liberală nu a scăpat de întâlnirea cu procurorii DNA: din confesiunile liderilor PDL, procurorii au reușit să „asambleze” un tablou sumbru – partidul era „guvernat” de dispoziția spre fapte de corupție a tandemului Berca – Banu, ce branșase organizația la banii omului de afaceri Viorel Rusu, patronul Conextrust devenit denunțător în dosar. Cei doi foști parlamentari au fost dați în vileag la DNA de subalternii de odinioară din partid. Fost candidat la funcția de primar al Bacăului, Florin Lazăr, ex-inspector școlar general, a confirmat în declarația dată procurorilor că principalul sponsor al PDL Bacău era Viorel Rusu și că tandemul Berca – Banu era preocupat să adune 200 – 250.000 de euro în vederea finanțării campaniei electorale din vara lui 2012.

Florin Lazar pdl bacau„Indiciile implicării inculpatului Berca rezultă şi din declaraţia martorului Lazăr Florin (foto), fost membru al PDL, fost preşedinte al organizaţiei municipale Bacău a PDL şi candidatul acestui partid pentru funcţia de primar al municipiului Bacău la alegerile locale din 2012 care a arătat că de obţinerea  sumelor de 200.000 -250.000 euro se ocupau Berca Gabriel şi Banu Mihai, iar principalul sponsor al partidului era Rusu Viorel. De asemenea, martorul a susţinut că au existat discuţii legate de finanţarea Şcolii Ardeoani, problemă ridicată de primarul Diaconu Victor în cadrul şedinţelor PDL şi că Berca Gabriel spunea de fiecare dată că va rezolva problema”, se arată în motivarea deciziei de menținere a arestului preventiv.

gabriel_berca (1)În cele din urmă, Gabriel Berca a fost dat pe mâna procurorilor chiar de fostul camarad Mihai Banu care, reaudiat fiind la 17 iulie 2015, a recunoscut că aproximativ jumătate din sumele colectate de la Rusu, între 2010 și 2012, au încăput pe mâna fostului senator, cu titlul de „cheltuieli de protocol”. „Reaudiat la data de 17.07.2015 Banu Mihai a recunoscut că, în perioada cuprinsă între toamna anului 2010 şi primăvara anului 2012, a fost de mai multe ori la Rusu Viorel, de la care a luat sume de bani, în lei sau euro, totalizând, în opinia inculpatului, echivalentul a 80.000 euro. Banu Mihai a arătat că toţi aceşti bani au fost predaţi lui Berca Gabriel la sediul partidului, în calitatea sa de preşedinte al organizaţiei şi că acesta a stabilit destinaţia sumelor de bani, astfel: o parte din aceştia (aproximativ 50% din suma primită de la Rusu Viorel) erau destinaţi cheltuielilor partidului iar diferenţa rămânea în posesia şi la dispoziţia lui Berca Gabriel, ca preşedinte de partid, cu titlul de «cheltuieli de protocol»”, mai precizează documentul citat.

Cum motivează judecătorii prelungirea arestului preventiv: „Timpul scurs nu duce la diminuarea stării de pericol”

curtea_de_apel_bacauMagistrații Curții de Apel rețin în motivarea deciziei de prelungire a măsurii arestului preventiv că timpul scurs de la reținerea lui Berca și Banu nu echivalează cu diminuarea stării de pericol, faptele comise de aceștia, precum și sumele vehiculate fiind de natură a șoca opinia publică. „Probatoriul de la dosar relevă împrejurarea cum, sub pretextul finanţării partidelor politice  anumiţi politicieni îşi însuşesc sume de bani în schimbul  intervenţiei în interesul unor agenţi economici privaţi care utilizează fonduri publice, folosindu-se de  influenţa dată de funcţiile pe care le ocupă, impresionant fiind sumele astfel vehiculate – sute de mii de euro (…) Timpul (un factor important la verificarea temeiniciei  măsurii arestării preventive prin prisma stării de pericol pentru ordinea publică) scurs  de la acel moment (nici 30  de zile în cazul inc. Berca şi aprox 40 de zile în cazul inc. Banu Mihai) nu duce la diminuarea stării de pericol, nu  depăşeşte limitele rezonabilităţii şi nu a atins nivelul la care o asemenea măsură să pară  excesivă ori să aibă rolul unei garanţii asupra conduitei procesuale ulterioare  a inculpaţilor”, conchid – casant – judecătorii în motivarea menținerii stării de arest.

Încheiere din 19 august 2015, Curtea de Apel Bacău:

inalta curte„Curtea constată la acest moment că probele administrate ulterior luării acestei măsuri nu au infirmat aceste concluzii ale judecătorului de drepturi şi libertăţi, ci dimpotrivă au venit în întărirea lor. Astfel, au fost audiaţi martorii Lazăr Florin, Adrian Popescu, Diaconu Victor, Scripăţ Constantin, Olaru Neculai, Bondor Silviu, Drăgănuţă Constantin, Măgirescu Adrian, Mîcîială Ionuţ, Popoviciu Bogdan şi Spiridon Radu, martori care, aproape în  unanimitate, au confirmat calitatea de sponsor al PDL a martorului Rusu Viorel, sumele fiind înmânate de acesta direct inc. Banu care le preda mai departe inc. Berca Gabriel, dar şi presiunile denunţătorului de a i se aproba plata lucrărilor efectuate la Şcoala Ardeoani şi promisiunile inc. Berca de rezolvare a acestei probleme”

Banu și Berca l-au „muls” de bani pe Rusu. DNA a dovedit, concret, vânzarea unui teren agricol la preț exorbitant

Viorel-RusuPotrivit procurorilor DNA, în perioada în care era parlamentar, Mihai Banu a pretins – atât pentru sine, cât și în numele colegului de Parlament, Gabriel Berca – mai multe sume de bani de la constructorul Viorel Rusu (foto, Rustrans & Conextrust). Banii au fost plătiți de Rusu în euro și-n lei, în intervalul 2010 – 2012, timp în care Banu ar fi primit de la acesta suma totală de 270.000 euro. Banii au fost solicitați de parlamentar pentru influențarea unor membri ai Guvernului în vederea decontării lucrărilor executate de Conextrust la școala din comuna Ardeoani, în baza unui contract în sumă de 5,6 milioane lei încheiat cu primăria din localitate. Procurorii susțin că sumele cerute de Banu s-au cifrat la 20 la sută din valoarea contractului derulat de Conextrust. Omul de afaceri băcăuan a formulat denunț la 22 iunie 2015, iar la 10 iulie Curtea de Apel Bacău a admis solicitarea procurorilor vizând arestarea, pentru 30 de zile, a fostului deputat PNL-PDL.

Datele existente în dosar atestă că procurorii DNA au reușit să reconstituie, cu „acte”, doar vânzarea unui teren agricol la suprapreț, beneficiar fiind fiul fostului deputat Mihai Banu, Lucian. Terenul a fost cumpărat de Viorel Rusu prin intermediul societății Rustrans, procurorii stabilind, pe seama declarațiilor acestuia, că hectarul cumpărat pe raza comunei Săucești nu-i folosea la nimic și avea menirea de a masca virarea unor foloase necuvenite către Banu. Firma a cumpărat, în 2010, pământul situat în comuna Săucești, în schimbul a 150.000 de lei (în loc de 4500 lei cât e prețul/ha în zonă), bani ce urmau să fie plătiți în mai multe tranșe: prima, 50.000 lei, la semnarea antecontractului de vânzare-cumpărare, iar restul de 100.000 la încheierea în formă autentică a contractului de vânzare-cumpărare (însă nu mai târziu de 2 luni de la data încheierii antecontractului de vânzare-cumpărare).

Formalitățile privind încheirea antecontractului au fost efectuate de fiul deputatului Banu, Lucian Banu, de profesie avocat, beneficiarul real al sumei de 150.000 lei. Deși Rustrans a achitat în întregime suma convenită – în intervalul 12 august 2010-22 iulie 2011 – contractul de vânzare-cumpărare, în formă autentică, nu a mai fost încheiat niciodată. „Chiar dacă cu privire la întreaga sumă pretins a fi înmânată de către denunţătorul Rusu Viorel ca preţ al traficului de  influenţă – suma de 270.000 euro nu există dovezi, în schimb cu privire la suma de 150.000 lei preţ al pretinsei  achiziţionări a terenului  de la martorul Cornea Traian procurorul a reuşit să dovedească fictivitatea tranzacţiei”, au mai reținut judecătorii în motivarea deciziei de menținere a arestului preventiv în cazul Berca-Banu.

*Sursă foto deschidere: Ferma Politică

Fiti la curent cu ultimele stiri din Bacau. Urmariti Bacau.net si pe Google News

1 comentariu

  1. Lazar sa spuna cum lua spaga de la dascali ca sa le dea posturi, gradatie. Tot ISJ-ul e plin de inspectori spagari, vajnici aparatori ai mitei, profitori de frunte ai sistemului! Au vile, masini, petrec concedii , iar muritorii de rand se chinuie sa tina scolile pe banii parintilor!

Lasa un comentariu

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.