Tot mai putini cumparatori pe piata imobiliara. In doua luni, vanzarile au scazut in Municipiul Bacau cu 21%

0

Scadere in vanzari de 21% in Municipiul Bacau

Din septembrie pana in noiembrie, vanzarile la nivelul Municipiului Bacau au scazut cu 21%. La nivelul tarii, scaderea este si mai mare. Factorul principal care a dus la scaderea vanzarilor pe piata de imobile este cresterea ratei dobanzilor. Mai mult, analistii din piata se asteapta ca de la 1 ianuarie 2023, scaderea sa fie si mai mare intrucat si IRCC se va mari si va ajunge aproape cat ROBOR.

La nivelul Municipiului Bacau, in luna noiembrie s-au tranzactionat 238 de imobile. Fata de luna septembrie, scaderea este de 21%.

La nivelul judetului, in noiembrie s-au vandut 1013 imobile – iar in septembrie 1220. Scaderea este mai mica, de 17%

Numarul total de imobile vandute in Municipiul Bacau 2022

Septembrie301
Octombrie271
Noiembrie238

Chiriile cresc, preturile stagneaza

Intrucat romanii pot accesa tot mai greu un credit din cauza ratelor crescute, piata chiriilor o ia in sus iar preturile cresc. Preturile apartamentelor nu au suferit modificari majore insa exista unele scaderi la anumite imobile, acolo unde cumparatorul vrea sa tranzactioneze cat mai repede.

De la 1 ianuarie, impozitele si taxele in imobiliare vor creste. TVA-ul pentru anumite tranzactii se va mari, iar vanzatorii vor plati impozite de 1%, respectiv 3% pentru locuintele vandute.

Criza pe piata imobiliara est-europeana?

Piata imobiliara internationala a inceput deja sa scada. În China s-au produs câteva falimente de renume. În SUA, de unde un colaps al pieţei imobiliare a produs criza financiară globală, preţurile scad, „în sfârşit“, spun unii, şi scăderi mai ample sunt aşteptate pentru anul viitor, noteaza mediafax.ro.

De asemenea in Suedia si Anglia preturile au inceput sa scada, iar analistii spun ca din 2023 aceste scaderi se vor instala peste tot. Oferta de imobile va creste iar cei care au locuinte mari vor dori sa scape de ele din cauza costurilor tot mai mari cu energia.

Însă adevăratul tăvălug va veni după cea de-a doua sau a treia serie de facturi la utilităţi uriaşe. Cei care nu vor putea suporta povara se vor grăbi să-şi vândă casele, scrie szmo.hu. Dar vânzătorilor nu le va fi uşor. Până la urmă, cine ar vrea să cumpere ceva vândut tocmai pentru că este prea împovărător? După creşterea dramatică a preţurilor locu­inţelor în ultimii ani vine un val de scumpiri ale întreţinerii şi utilităţilor. În acest context, este de aşteptat ca piaţa imobiliară să o ia în două direcţii: locuinţe efi­ciente la orice fel de consum, care nu necesită modificări, care sunt scumpe dar îşi menţin valoarea în timp, şi locuinţe neizolate, fără tâmplărie termopan, care se vor ieftini. Pot redeveni populare şi casele de dimensiuni mici, unde consumul de electricitate sau de agent termic este mic. Saltul spectaculos în tendinţă va putea fi observat după ce proprie­tarii primesc a doua sau a treia factură cu preţurile noi la utilităţi, adică în jurul Crăciunului.” se mai arata in analiza Mediafax

In concluzie, in 2023, cel mai probabil se asteapta o corectie pe piata imobiliara din Romania. Majoritatea analistilor spun ca preturile nu vor scadea mai mult de 10-20%, intrucat salariile sunt mult mai mari decat la precedenta criza din 2008, iar preturile materialelor de constructii au crescut foarte mult. Locuintele in zone bune, mici si eficiente din punct de vedere energetic nu vor fi afectate de aceasta corectie insa vor exista scaderi la imobilele mari, in zone retrase.


Fiti la curent cu ultimele stiri din Bacau. Urmariti Bacau.net si pe Google News

Lasa un comentariu mai jos:

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.