Conform unor cifre prezentate in urma cu doua luni de ministrul Educatiei, Remus Pricopie, in Romania exista aproape 100.000 de copii si adolescenti care nu sunt inscrisi la scoala, insa UNICEF sustine ca numarul lor ar fi mult mai mare.
Mii de copii dintre cei care ar trebui sa urmeze invatamantul obligatoriu de 10 clase renunta din mers la scoala, astfel ca nu stiu sa scrie, sa citeasca sau sa socoteasca, se arata intr-un material transmis de Digi 24. In aceste conditii, nici nu este de mirare ca un raport al Comisiei Europene pe Educatie arata ca fiecare al 17-lea roman este analfabet.
Cele mai multe cazuri de abandon scolar provin din randurile elevilor din mediul rural, acolo unde parintii au mai multa nevoie de copii la camp, sunt mai preocupati de ceea ce vor pune pe masa sau considera ca odraslele trebuie mai degraba sa munceasca decat sa invete carte.
In judetul Bacau, in perioada 2011-2012, numarul total al elevilor care s-au lasat de scoala a ajuns la 800, in conditiile in care in anul scolar anterior numarul acestor cazuri fusese de circa 500. Spre exemplu, in comuna bacauana Horgesti, in anul scolar anterior 18 copii au renuntat la mai merge la cursuri, iar numarul absentelor, la fel ca si cel al cazurilor de abandon, este in continua crestere in tot judetul.
„I-am zis lui frate-meu sa-i spuna doamnei sa ma invoiasca pentru ca am treaba. Nu-mi place. Toata ziua scriu, scriu si iar scriu. Treaba nu e grea”, este de parere Sergiu, de doar sapte ani, unul dintre sutele de copii din judetul Bacau, care au abandonat scoala pentru a-si ajuta parintii la muncile agricole.
Sursa: ziare.com