Topul celor mai profitabile companii din Romania. Dedeman, in fata colosilor Lidl, Kaufland, Dacia sau Orange

0

Potrivit wall-street.ro, cea mai profitabila companie din Romania in 2022 a fost OMV Petrom. În anul 2022, OMV Petrom a revenit în fruntea clasamentului ca fiind cea mai profitabilă companie din România. A obținut un profit net impresionant de 10,2 miliarde de lei, înregistrând o creștere spectaculoasă de 282% în comparație cu anul precedent. În plus, compania a înregistrat și un profit suplimentar de 555 milioane de lei (+10,8% creștere anuală y/y) prin intermediul OMV Petrom Marketing, entitatea responsabilă de gestionarea rețelei de benzinării din România.

Pe locul al doilea în clasament se află Hidroelectrica, înregistrând un profit net de 4,39 miliarde de lei. Hidroelectrica se evidențiază ca fiind cea mai profitabilă companie de stat, bucurându-se totodată de o marjă impresionantă de 47%. Acest rezultat remarcabil vine în contextul în care profitul net este generat de afaceri în valoare de 9,22 miliarde de lei.

Banca Transilvania ocupă locul al treilea în clasament, înregistrând un câștig net de 2,1 miliarde de lei. Un aspect demn de menționat este că Banca Transilvania este singura companie din top 3 care nu va distribui profitul către acționari prin intermediul dividendelor. Conducerea băncii a anunțat deja că va urma recomandările prudente ale Băncii Naționale a României referitoare la distribuția profitului din anul 2022. Pe locul 4 urmeaza BCR, cu un profit de 1.8 miliarde lei.

Dedeman a reusit sa ocupe locul 5, in topul celor mai profitabile companii din Romania – inregistrand un profit net de 1.7 miliarde lei. Compania controlata de fratii Paval a reusit sa surclaseze companii gigant precum LIDL, Kaufland, Dacia sau Orange. In anul 2022, Dedeman si-a marit cifra de afaceri cu peste 10%. De la 10 miliarde lei in 2021 au ajuns la 11 miliarde lei in 2022 – ceea ce reprezinta 2.25 miliarde de euro venituri intr-un singur an. Daca ne raportam la profit si acesta a crescut de la 1.6 miliarde lei in 2021 la 1.7 miliarde lei in 2022 – ceea ce reprezinta 340 milione de euro profit.

Comentarii
Fiti la curent cu ultimele stiri din Bacau. Urmariti Bacau.net si pe Google News

Lasa un comentariu mai jos:

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.