Titeiul si produsele petroliere sarbesti ar putea intra pe piata romaneasca in luna aprilie sau mai cu preturi mult mai mici


petrol_sondaReprezentantii Rompetrol s-au plans marti ministrului Economiei Varujan Vosganian, de lipsa de restrictii pentru importul pe piata romaneasca de produse petroliere din Republica Serbia, urmare a aplicarii prevederilor Acordului de comert UE- Serbia, punctand ca titeiul si produsele petroliere sarbesti ar putea intra pe piata romaneasca in luna aprilie sau mai cu preturi mult mai mici. Potrivit Rompetrol, cele mai afectate tari ar fi, pe langa Romania, Slovenia si Bulgaria. Delegatia Rompetrol a fost condusa de Tusupbekov Zhanat – CEO Rompetrol.
Ministrul Vosganian a explicat faptul ca problema preturilor mici, ale produselor provenite din afara Uniunii Europene, se afla deja in dezbaterea Comisiei Europene, in cadrul Consiliului Competitivitate. Exista deja unele propuneri ca trebuie fixate anumite preturi minime de intrare in spatiul UE a produselor din afara Uniunii, in care sa fie incluse costurile ca si cum acestea ar fi fabricate in UE, costuri legate de mediu sau alte cerinte de natura tehnologica etc.
Demnitarul roman a precizat ca va discuta problema ridicata de Rompetrol si cu alte companii de profil de pe piata romaneasca pentru ca, ulterior, sa existe un punct de vedere comun spre a fi prezentat Comisiei Europene. Ministrul Vosganian a semnalat, insa, reprezentantilor Rompetrol ca ar putea aparea o reactie favorabila a opiniei publice, in general, fata de preturile mai mici practicate de companiile sarbesti. Varujan Vosganian a mai spus ca va solicita si o intalnire pe aceasta tema cu omologii sai din Slovenia si Bulgaria.

Acord CE – Serbia

Pe 30 ianuarie 2010 a fost semnat Acordul Comunitatea Europeana-Republica Serbia, ce instituie progresiv o zona bilaterala de liber schimb pe o durata de cel mult sase ani de la data intrarii in vigoare. CE si Serbia elimina, in cadrul schimburilor comerciale dintre ele, orice taxe vamale la export, orice taxe cu efect echivalent, orice restrictii cantitative la export si orice masuri cu caracter echivalent. Valoarea totala a exportului Romaniei in Serbia s-a ridicat in 2012 la o valoare totala de 313,44 milioane euro (1,69% din total exporturi ale Romaniei). Importurile au fost de 122,57 milioane euro in 2012 (0,56% din total importuri).

Comenteaza prin Facebook
Fiti la curent cu ultimele stiri din judetul Bacau. Urmariti Bacau.NET si pe Google News

Lasa un comentariu

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.