Timbrul de mediu pentru mașinile aduse de afară – ILEGAL. Vezi ce a decis Curtea Europeană de Justiție

0

Curtea Europeană de Justiţie din Luxemburg a decis la începutul acestei săptămâni că achitarea timbrului de mediu pentru maşinile aduse din import este ilegală. Această măsură, impusă de Rovana Plumb, în perioada când era ministru al Mediului, este considerată de Curtea Europeană de Justiţie din Luxemburg că fiind discriminatorie. 

Instanţa europenă s-a pronunţat, marţi, în speţa Manea, chestionată fiind de Curtea de Apel Braşov, prin care Mihai Manea a reclamat faptul că pentru o maşină pe care a dorit să o aducă din Spania, statul i-a cerut achitarea timbrului de mediu. De fapt, acesta a reclamat că pentru maşinile la mâna a două înmatriculate între 1 ianuarie 2007 şi 1 ianuarie 2013 taxa este zero. Trebuie precizat că în perioada 2007 – 2013, taxa auto a fost schimbată de mai multe ori, din cauza că nu era conformă cu regulile Uniunii Europene.

Maciej Szpunar, avocatul general al Curţii de Justiţie din Luxemburg, a susţinut că introducerea timbrului de mediu este o modalitate incorectă a statului de a-şi îndeplini obligaţiile legale. „În consecinţă, beneficiază de scutire cumpărătorul autovehiculului, care este exonerat de obligaţia de plata a taxei la înmatricularea autovehiculului pe numele său, în timp ce dreptul la rambursarea taxei anterioare, neconformă cu dreptul Uniunii, aparţine persoanei care a plătit-o, adică actualului vânzător al autovehiculului sau unuia dintre proprietarii anteriori în cazul în care autovehiculul a fost deja vândut între dată plăţii taxei anterioare şi dată intrării în vigoare a noii taxe.

Prin urmare, chiar dacă beneficiul trezoreriei care decurge din perceperea taxei neconforme cu dreptul Uniunii va fi astfel compensat, de acest fapt nu profită persoana îndrituită la beneficiul rambursării taxei, ci o persoană terţă. Persoană îndrituită va recupera din preţul vânzării cel mult valoarea reziduală a taxei încorporate în valoarea autovehiculului, care va fi însă rareori egală cu valoarea taxei efectiv plătite şi, cu siguranţă, această suma nu va include dobânda datorată”, a precizat în analiză sa finală avocatul general al Curţii de Justiţie din Luxemburg.

 

Comentarii
Fiti la curent cu ultimele stiri din Bacau. Urmariti Bacau.net si pe Google News

Lasa un comentariu mai jos:

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.