Tepe de sute de mii de euro, date de un tanar din Traian. A primit marfa de la diverse firme, insa nu a mai facut platile

0

G.A.V., fiul primarului din comuna Traian, județul Bacău, se află sub control judiciar, acuzat de înșelăciune și fals în documente, dupa ce a prejudiciat mai multe companii. In martie 2023, poliţiştii din cadrul Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice Bacău au finalizat cercetările într-un dosar penal privind săvârșirea infracțiunilor de înșelăciune în formă continuată, falsificare de instrumente oficiale, fals în înscrisuri sub semnătură privată, astfel ca G.A.V. a fost trimis in judecata alaturi de firma S.C. Agrinova Total 2020 S.R.L – pe care o conducea. Tanarul a indus în eroare mai multe companii și a prejudiciat aceste firme cu sume considerabile, de ordinul sutelor de mii de lei.

Printre companiile prejudiciate se numara SC Migagro Impex SRL, SC Prutul SA si S.C. Ag Trade Company Limited.

Din cercetări s-a stabilit că, un tânăr, de 31 de ani, din comuna Traian, în calitate de manager zonal al unei firme din Galați, în perioada 30.04.2020- 31.05.2021, ar fi indus în eroare societatea păgubită, prin întocmirea în fals a unui număr de 8 facturi fiscale pe care ar fi aplicat stampila falsificată anterior, având impresiunea unui operator economic, ce ar fi atestat în mod nereal comandarea şi livrarea cantităților de produse chimice folosite în agricultură de la societatea angajatoare către operatorul economic, însușindu-și astfel pe nedrept produsele respective şi păgubind societatea furnizoare cu contravaloarea acestora. Astfel, societatea în cauză figurează cu un debit în valoare de 20.000 de lei, pe care însă nu l-ar datora în realitate. De asemenea, bănuitul, în aceeași calitate de manager zonal, în cursul lunilor mai-iunie 2022, ar fi indus în eroare administratorul unei alte firme, prin prezentarea ca adevărate a facturilor fiscale proforme falsificate anterior de acesta, ce ar fi atestat în mod nereal vânzarea proformă a unor cantități de produse chimice folosite în agricultură, de la societatea pe care o reprezenta către firma păgubită, determinând-o să achite contravaloarea acestora în două conturi care în realitate nu aparțineau societății angajatoare, ci firmei la care tânărul deținea calitatea de administrator și asociat, însușindu-și astfel, pe nedrept, 405.000 lei, fără a livra produsele promise, astfel păgubind societatea în cauză. Ulterior, tânărul i-ar fi restituit firmei suma de 25.000 de lei, rămânând nerecuperată suma de 380.000 lei.” se arat intr-o informare IPJ Bacau

Un cetatean moldovean, pagubit cu peste 60.000 $

Pe 13 si 18 august 2022, G.A.V., administrator al S.C. Agrinova Total 2020 S.R.L, a încheiat două contracte cu P.P. de la S.C. Ag Trade Company Limited, obligându-se să cumpere 500 de tone de rapiță și 1000 de tone de porumb. La sfârșitul lui august 2022, Ag Trade Company Limited a livrat 75,55 tone de rapiță în valoare de 46.463 USD către Agrinova Total 2020 S.R.L. Administratorul a vândut ulterior rapița către SC CAT – ION SRL, primind plata în contul societății.

Pentru a părea că a efectuat o plată către Ag Trade Company Limited, G.A.V. a prezentat un înscris fals, afirmând că a transferat 42.550 USD din contul Agrinova Total 2020 S.R.L către Ag Trade Company Limited, dar transferul nu a fost finalizat. Pe 12 septembrie 2022, Ag Trade Company Limited a livrat 71 de tone de porumb în valoare de 20.235 USD către Agrinova Total 2020 S.R.L, iar G.A.V. a vândut din nou produsele către SC CAT – ION SRL. Pe 5 septembrie, G.A.V. a plătit doar 7.400 USD către Ag Trade Company Limited.

Astfel, societatea condusa de cetateanul din Moldova a fost pagubita cu peste 60.000$.

Prejudiciu urias, de aproape 200.000 euro

Patru persoane vatamate s-au constituit parte civila pentru a-si recupera prejudiciile produse de G.A.V.. Astfel, un II condus de C.C.P are de recuperat peste 31.000 lei, S.C. Prutul S.A urmeaza sa-si calculeze pagubele, S.C. Migagro Impex S.R.L – aproape 80.000 euro si S.C. Ag Trade Company Limited – 66.000$.

Potrivit rechizitoriului, Parchetul a instituit sechestru asiguratoriu pe „un bun imobil situat în mun. Bacău, jud. Bacău, un auto marca VW Golf , un auto marca BMW şi sumele de bani aflate sau care vor tranzita conturile bancare ale acestora deschise la mai multe unităţi bancare nominalizate” – toate apartinand lui G.A.V şi S.C. Agrinova Total 2020 S.R.L. Traian.

Nu a recunoscut infractiunile, sustinand dificultati in efectuarea platilor

În ciuda acuzațiilor grave, inculpatul nu a recunoscut infracțiunile și a susținut că nu a avut intenția de a înșela companiile. A invocat dificultăți în efectuarea plăților și a susținut că nu poate confirma autenticitatea produselor sustrase.

Cifra de afaceri uriasa pentru AGRINOVA TOTAL 2020 SRL, in 2021 si 2020

Firma AGRINOVA TOTAL 2020 SRL a reusit in anul 2020 o cifra de afaceri de 8 milioane lei iar in 2021 – 62 milioane lei ~ 12 milioane euro. Societatea are in acest moment zeci de procese pe rol si este in procedura de faliment. Inculpatul este obligat sa achite peste 1 milion de euro datorii:

În dosarul nr. 2253/110/2022/A2, aflat pe rolul Tribunalului Bacău, s-a soluționat acțiunea de atragere a răspunderii personale a administratorului statutar G.A.V. Cererea a fost fundamentată pe concluziile raportului cauzal din forma completată (BPI nr. 9298/2023), având ca scop obligarea pârâtului să suporte pasivul societății falite, în urma săvârșirii faptelor prevăzute de art. 169 alin. 1 lit. a, d și e din Legea nr. 85/2014. Prin sentința civilă nr. 351/06.10.2023, judecătorul sindic a admis acțiunea și a dispus obligarea pârâtului la plata sumei de 5.657.226,52 lei, reprezentând pasivul debitoarei falite.” se arat intr-un document studiat de Bacau.net


Fiti la curent cu ultimele stiri din Bacau. Urmariti Bacau.net si pe Google News

Lasa un comentariu mai jos:

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.