Tarifele RCA, plafonate inca 3 luni, pana la 30 septembrie 2024

0

Tarifele la RCA vor ramane plafonate pentru inca 3 luni, pana la data de 30 septembrie 2024. Hotararea care stabileste acest lucru a fost adoptata de Guvernul Romaniei. Măsura este motivată de un dezechilibru dintre cerere și ofertă în piața RCA, care ar putea duce la creșterea prețurilor dacă s-ar renunța la înghețarea prețurilor după data de 30 iunie.

Tarifele de primă maxime sunt stabilite la nivelul propriilor tarife de primă care au fost practicate de către fiecare asigurător RCA la data de 28 februarie 2023, care pot fi ajustate cu un procent de maximum 6,8%. Totodată, tarifele se aplică în cazul contractelor RCA încheiate după data intrării în vigoare a propunerii de prelungire.

Comisioanele de distribuție aferente contractelor RCA sunt limitate de asemenea la maximum 8% din prima netă de cheltuieli de distribuție tot până la 30 septembrie 2024.

În nota de fundamentare se arată că în prezent, în piața asigurărilor RCA din România se manifestă în continuare o reticență în ceea ce privește apetitul la risc al asigurătorilor RCA pentru anumite categorii de asigurați și există un grad ridicat de concentrare care continuă să reprezinte o vulnerabilitate a pieței atât din prisma expunerii pe clase de asigurare, cât şi din perspectiva cotelor de piață semnificative deținute de un număr relativ mic de societăți de asigurare, ceea ce arată un grad scăzut de concurență.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.