Senatorul independent Călin Popescu-Tăriceanu a declarat luni că a acceptat să candideze la șefia Senatului. ”Am avut o discuție cu liderii PSD, UNPR, UDMR, PC, care a avut drept subiect candidatura mea la președinția Senatului. Vă pot spune că am acceptat această propunere care mă onorează. Am convingerea că această propunere ne va da posibilitatea să mergem înainte cu proiectul USL cu care ne-am angajat în fața cetățenilor”, a spus Tăriceanu, după întâlnirea cu liderii PSD, UNPR și PC. Acesta și-a exprimat speranța că unii dintre foștii săi colegi din PNL vor vota pentru susținerea sa la conducerea Senatului.
La sfârșitul lui februarie, Tăriceanu își anunța demisia din PNL, fostul premier precizând că va înființa un nou partid și că va activa ca senator independent. Tăriceanu a motivat decizia de înființare a Partidul Reformator Liberal din două considerente: „În primul rând trebuie să-i aducem împreună pe toți cei care cred în valorile și principiile liberale. Contăm pe sprijinul celor care au convingerea că a venit timpul ca România să aibă pentru prima dată un președinte liberal”. Liderul PNL, senatorul Crin Antonescu, declara – ironic – în aceeași perioadă că dacă fostul premier va face cerere de reprimire în partid, conducerea centrală ar putea lua în discuție subiectul. „Nu m-a întrebat niciun coleg. Dacă face cerere de reprimire, eu unul mă voi pronunța în favoare”, a declarat Antonescu.
Tot luni, 10 martie, UDMR s-a pronunțat în favoarea numirii lui Tăriceanu în a doua funcție în stat. Prin vocea lui Kelemen Hunor, maghiarii au apreciat drept acceptabilă nominalizarea fostului premier la funcția de președinte al Senatului. ”Este o nominalizare acceptabilă. Noi o vom susține. Mă bucur că dl. Tăriceanu, un om cu experiență și cu toate calitățile necesare pentru a fi președintele Senatului, a acceptat propunerea”, a afimat Kelemen Hunor, la Parlament.