Sute de bacauani s-au „aprovizionat” cu Agheasma Mare de la bisericile din oras

0

boboteaza agheasmaSpre deosebire de orasele in care credinciosii s-au calcat in picioare pentru un recipient cu apa sfintita, in municipiul Bacau distribuirea agheasmei s-a facut in deplina liniste. Sute de credinciosi ortodocsi au luat cu asalt principalele biserici din oras, „inarmati” cu PET-uri ce urmau sa fie umplute cu apa sfintita in locuri special amenajate. Este si cazul bisericii „Precista”, unde preotii au amenajat o astfel de locatie in chioscul situat in curtea lacasului de cult.

Pe 6 ianuarie, credinciosii praznuiesc Boboteaza, dupa ce in prealabil au tinutaghiasma boboteaza post. Postul din ziua de 5 ianuarie este păstrat din secolele IV-VI, când catehumenii se pregăteau să primească botezul. După ce erau botezaţi, puteau să participe pentru prima dată la Liturghia credincioşilor şi să se împărtăşească.

În localitățile așezate pe malul unui râu, pe malul Dunării sau pe țărmul mării, se obișnuiește ca preotul, cu ocazia slujbei care se face de Boboteaza, să arunce o cruce de lemn în apa foarte rece, după care sar câțiva flacăi curajoși pentru a o aduce înapoi. În toate bisericile ortodoxe, preoții fac agheasmă (apă sfințită), cu care „botează” apele, oamenii, animalele și casele.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.