STUDIU: Peste 50% dintre tineri ar alege meserii pe care să le înveţe rapid. Părinţii îi împing către studii

0

Unu din doi tineri ar alege o meserie care presupune mai mult efort fizic, dar pe care să o înveţe rapid – şofer, mecanic, vânzător, însă peste 65 la sută dintre părinţi îi sfătuiesc să aleagă profesii care necesită studii superioare – medic, avocat, profesor, potrivit unui studiu.

Studiul „Meserii pentru România, realizat de D&D Research şi comandat de Bucegi, prezentat miercuri, arată percepţia românilor despre meserii şi profesii, relatează Mediafax. Astfel, peste jumătate dintre tinerii cu vârste între 18 şi 24 de ani s-ar orienta către o meserie din categoria aşa-ziselor „gulere albastre”, pentru că o astfel de meserie se poate învăţa rapid, le permite să lucreze oriunde în Europa şi le garantează câştiguri imediate.

Sociologul Dan Petre a explicat că tinerii sunt adepţii lucrurilor pe care le pot face rapid şi care le aduc rezultate imediate, iar în topul preferinţelor lor se află meserii ca şofer, mecanic sau vânzător. Un alt domeniu care pare să îi tenteze ţine de lumea artistică, mulţi visând să devină, spre exemplu, cântăreţi. Studiul a mai arătat că meseriile nu primesc respectul care li se cuvine, 49,3 la sută dintre români considerând că acestea sunt utile, dar nu sunt respectate suficient.

„Cu toate acestea, peste jumătate dintre meseriaşi (57,4 la sută) sunt mândri de munca lor şi s-ar îndrepta tot către o meserie din categoria «gulerelor albastre», dacă ar fi să o ia de la început. Chiar şi unul din cinci profesionişti «gulere albe» s-ar orienta către o meserie, dacă ar lua-o de la început. Componenta financiară este cea mai importantă: 70 la sută dintre români pun pe primul loc câştigul financiar atunci când vine vorba de alegerea unei meserii”, rezultă din studiu.

Peste 65 la sută dintre părinţi îşi sfătuiesc copiii să aleagă profesii care necesită studii superioare. Acelaşi procent dintre respondenţi consideră că o meserie se învaţă cel mai bine la şcoală, opinia fiind împărtăşită şi de aproape trei sferturi dintre tinerii care au între 18 şi 24 de ani. Aproape 46 la sută dintre tineri au afirmat că sunt mândri de ceea ce fac şi peste 60 la sută consideră că cele mai mari avantaje ale educaţiei sunt deprinderile practice şi accesul la contacte.

*Sursă foto: Arhivă


Fiti la curent cu ultimele stiri din Bacau. Urmariti Bacau.net si pe Google News

Lasa un comentariu mai jos:

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.