Studenții basarabeni de la Universitatea „Vasile Alecsandri” au lansat publicația lunară INIȚIATIVA


Lansarea „INIȚIATIVEI” a fost anunțată printr-un comunicat remis presei încă de la sfârșitul săptămânii trecute. Publicația este un produs al Asociației „Grupul de Inițiativă a Basarabeană” (GIB) din Bacău și va avea un regim de apariție lunar. „INIȚIATIVA” este scrisă de mai mulți studenți ai Facultății de Litere, având și o adresă în spațiul virtual: www.zinitiativa.wordpress.com. Publicația este comercializată la prețul simbolic de 1 leu.

Victoria Iatisin redactor sef INITIATIVARedactorul șef Victoria Iațîșin (foto) a declarat marți, cu prilejul lansării oficiale a INIȚIATIVEI, că publicația își propune să promoveze valorile basarabene autentice, precum și Republica Moldova ca destinație turistică. Iațîșin a mai spus că peste 100 de studenți basarabeni din Bacău s-au deplasat luni la Alba Iulia, pentru a participa la festivitățile prilejuite de sărbătorirea Zilei Naționale.

„Lansarea acestui ziar este pentru noi o reușită enormă. Vrem să facem cunoscută tradiția Basarabiei și cultura noastră, într-un ziar scris frumos și corect în limba română. Ziarul nu vrea să atace pe nimeni, nu suntem afiliați politic și nu suntem împotriva universității, a conducerii sau a ligii studenților. Sper să nu vă conduceți după anumite materiale apărute prin presa locală. Scopul nostru nu este să atacăm pe cineva, ci să promovăm cultura basarabeană și scrisul frumos. De aceea avem o pagină de cultură în ziar”, a declarat Victoria Iațîșin.

La eveniment a participat și profesorul universitar Vasile Puiu. Un afin al cauzei basarabene, universitarul băcăuan a promis că va face cunoscută INIȚIATIVA atât în mediul academic basarabean, cât și în zona oamenilor de cultură. Puiu a apreciat că publicația studenților moldoveni este un bun început și că astfel de inițiative vor fi susținute necondiționat la nivelul universității. „Am avut un coșmar cumplit pe 30 noiembrie, noaptea, când au apărut primele date de la alegeri, din nordul Moldovei. Datele arătau o catastrofă la aceste alegeri. Mă întreb și acum de ce din 100.000 de basarabeni din România s-au prezentat la vot doar 10.000? Prin voi, Moldova se va uni cu România. Uniunea Europeană presupune dispariția granițelor și, de fapt, aceste frontiere vor dispărea. Deja simțiți asta, nu mai aveți nevoie de viză pentru a intra în România”, a comentat profesorul universitar.

ziarul initiativa - universitate bacauColectivul redacțional este compus din mai mulți studenți, între aceștia numărându-se Marina Ciocoi (secretar general de redacție), Cristina Croitoru (editor rețele sociale), Elena Ciobanu, Cătălina Răilean, Alina Savin, Parascovia Neaga, Victoria Șaptefraț, Mihaela Gavrilenco, Dorel Adam, Sergiu Eremenco și Sorina Zdraguș (editori-redactori). INIȚIATIVA are și un fotoreporter, în persoana Valentinei Cireș, publicația cultivând în paginile sale date referitoare la diverse bloguri lansate în spațiul virtual de studenți/elevi basarabeni. INIȚIATIVA se prezintă cu o generoasă componentă artistic-culturală, în paginile acesteia regâsindu-se atât reportaje și opinii, cât și poezii sau articole pe teme de istorie basarabeană.

 

Comenteaza prin Facebook
Fiti la curent cu ultimele stiri din judetul Bacau. Urmariti Bacau.NET si pe Google News

Lasa un comentariu

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.