Stratum Energy începe producția de gaze în județul Bacău. Compania, condusă de un fost șef al Petrom

0

Stratum Energy, o companie de explorare si productie cu sediul in SUA, a inceput productia de titei si gaze naturale din campul petrolier Poduri, blocul Moinesti (judetul Bacau), se arata intr-un comunicat de presa. Potrivit acestuia, Stratum a investit deja peste 70 milioane dolari in Romania. Compania va investi inca aproximativ 150 milioane dolari in 2015, in functie de obtinerea aprobarilor necesare de la autoritatile romane. De asemenea, Stratum va continua sa faca investitii semnificative in explorarea si dezvoltarea blocului Moinesti si dupa anul 2015.

sondaCele doua sonde (Poduri 1 si Poduri 2) produc, in prezent, 450.000 de metri cubi pe zi de gaz si 100 de metri cubi pe zi de condensat si titei usor. Un echipament de foraj cu o tehnologie foarte moderna, construit in 2014, foreaza, in prezent, sonda Poduri 3 si urmeaza sa realizeze inca 9 sonde suplimentare. Compania a construit, de asemenea, o conducta, cu o capacitate de 4 milioane de metri cubi pe zi, pentru a conecta zacamantul Poduri cu sistemul national de transport al gazelor naturale operat de Transgaz. „Stratum se angajeaza sa investeasca in Moinesti si in Romania. Gazul de la Poduri va ajuta tara sa se apropie de obiectivul sau privind independenta energetica si, prin urmare, va ajuta si la cresterea stabilitatii in regiune. Suntem incantati ca, la Poduri, sa inceapa productia optima si asteptam cu nerabdare sa devina un contributor activ la securitatea energetica a Romaniei”, a declarat Qasim Sharif, CEO al Stratum.

Stratum elaboreaza planul de dezvoltare al campului petrolier si asteapta studiul de inginerie pe care urmeaza sa le prezinte Agentiei Nationale pentru Resurse Minerale (ANRM) pentru a fi aprobate in acest an. „Sub rezerva aprobarii de catre ANRM, se asteapta ca productia sa creasca la un milion de metri cubi pe zi in primul trimestru al anului 2015, cand inca doua sonde vor fi forate si vor produce la capacitate optima”, a adaugat Sharif. „Avem convingerea ca autoritatile romane vor aprecia si vor sprijini investitiile si planurile noastre de dezvoltare, iar Stratum Energy va deveni un producator important si un partener de baza in asigurarea securitatii aprovizionarii cu gaze naturale a pietei romanesti”, a mai spus acesta.

Compania are sediul in Houston, Texas si are un birou operatiuni in Ploiesti, Romania. Ministrul delegat pentru Energie Razvan Nicolescu a anuntat recent ca Stratum Energy va deveni al deveni al treilea producator de gaz din Romania dupa Romgaz si Petrom, cu o productie anuala de peste 0,5 miliarde metri cubi. Stratum Energy Romania a anuntat in octombrie 2012 ca a descoperit zacaminte de gaze la Moinesti. Stratum Energy Romania este condusa de Ion Popa, fost director al Petrom.

Compania Stratum Energy Romania LLC a descoperit in 2012 un zacamant de gaze-condensate (titei usor) in zona Moinesti, in urma lucrarilor geologice efectuate in Romania. Stratum Energy este titulara acordului de concesiune pentru explorare si exploatare a blocului Moinesti, zona in care pot fi intalnite printre cele mai vechi exploatari petroliere, potrivit informatiilor transmise HotNews.ro de reprezentantii companiei. Acestia au spus in octombrie 2012 ca in urmatorii ani din acest zacamantul „Poduri” se vor extrage minim 3 millioane mc gaz/zi si maxim 6 milioane mc/zi si o cantitate de condens inte 500-900mc/zi.

Valoarea zacamantului de gaze ar putea depasi 1,5 miliarde dolari,  iar condensul poate avea min 70% din valoarea gazului. Lucrarile de dezvoltare sunt estimate la peste 600 milioane dolari, iar exploatarea preliminara ar putea incepe in circa 6 luni, mai spuneau reprezentantii companiei. Ion Popa, presedintele Stratum Energy Romania, a condus SNP Petrom, insa dupa privatizarea acesteia a devenit consilierul fostului premier Adrian Nastase. De altfel, chiar pe site-ul Stratum Energy, se precizeaza ca a fost consilierul a doi prim-ministri romani.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.