Stavarache si Benea vor sa faca pol medical la Bacau. Spitalul Judetean si cel Municipal se vor asocia intr-un consortiu

0

Presedintele Consiliului Judetean (CJ) Bacau a anuntat miercuri, intr-o conferinta de presa, punerea bazelor unui holding medical ce va fi realizat intre Spitalul Judetean de Urgenta (SJU) si Spitalul Municipal, construit de Primaria Bacau cu bani imprumutati din banci. Dragos Benea s-a ferit sa dezvaluie detalii privitoare la asocierea dintre Judetul Bacau si municipalitate, declarand ca intre cele doua entitati administrative vor fi incheiate mai multe parteneriate, vizand inclusiv modernizarea aeroportului din Bacau, precum si realizarea altor proiecte de infrastructura.

Stavarache si Benea„Nu trebuie sa intram intr-o competitie intre cele doua unitati medicale”, a declarat Benea, adaugand ca – cel mai probabil – SJU Bacau va renunta la anumite sectii, care se vor regasi si in componenta Spitalului Municipal dar la un standard mult mai modern. Seful CJ a afirmat ca impreuna cu primarul municipiului de resedinta incearca infiintarea unui holding medical „din care sa castige pacientii si cele doua spitale”.

„Vrem sa ne asociem si pe sectia de radioterapie, intr-o investitie de 4-5 milioane euro. In acest parteneriat va fi prinsa si sectia cobaltoterapie. Proiectul este in lucru. Ori il facem acum, ori nu-l mai facem”, a declarat seful CJ Bacau cu referire la constituirea consortiului spitalicesc. Dragos Benea a mai spus ca pe langa holdingul medical, parteneriatul cu Primaria Bacau vizeaza proiecte de mediu, dar si modernizarea aeroportului international Bacau, dupa esecul concesionarii catre operatorul low-cost Blue Air.

Tatonarile privind constituirea unui holding medical care sa inglobeze cele doua spitale sunt mai vechi, insusi primarul Romeo Stavarache recunoscandu-le intr-o emisiune televizata in cadrul careia edilul s-a pronuntat in favoarea acestui proiect administrativ. Este de asteptat ca parteneriatul cu CJ Bacau sa se extinda pe mai multe domenii, data fiind amploarea problemelor aflate pe agenda administratiei bacauane, a caror solutionare nu poate fi asumata, in mod singular, de CJ sau primaria municipiului de resedinta.

„Ne vom focusa mult pe acest consortiu. Daca va functiona bine vor fi efecte benefice pentru pacienti. Din asocierea celor doua spitale vor rezulta aproximativ 1700 de paturi, deci o mai buna finantare de la minister”, a sustinut Benea, lasand de inteles ca holdingul spitalicesc va deveni un jucator regional pe piata serviciilor medicale.

La mijlocul lui 2011, Consiliul Local (CL) Bacau aproba – nu fara cantec – constituirea unei firme, SC Spital Municipal Bacau SRL, care ar fi urmat sa administreze unitatea medicala, inca in constructie. Controversatul proiect pare sa fi ramas fara efecte, la Registrul Comertului nefiind inregistrata nicio societate cu aceasta denumire.

Benea a declarat ca viitorul consortiu va avea personalitate juridica si contract cu CAS. Numele din echipa de conducere a holdingului nu au fost facute publice. Cu toate acestea, in campania de la locale, Stavarache a distribuit pliante cu Spitalul Municipal in care s-a folosit, in extenso, de imaginea chirurgului Adrian Cotarlet (managerul Spitalului de Urgenta Moinesti). Incepand cu iulie 2013, la conducerea CAS Bacau a fost detasata dr. Mihaela Popescu, o alta apropiata a primarului, fosta sefa a Directiei de Sanatate Publica in timpul guvernarii PDL.

Interesul edilului bacauan de a „patrona” viitorul holding medical este cat se poate de evident, demersul sau fiind intemeiat pe contributia importanta adusa in asociere prin Spitalul Municipal, atunci cand acesta va fi pus in circuitul spitalicesc bacauan. Pe de alta parte, SJU – aflat sub tutela administrativa a Consiliului Judetean – este o unitate medicala mult mai mare (peste 1300 de paturi, fata de 320 cate vor fi in Spitalul Municipal) si cu o gama mai larga de sectii.

*Sursa foto: Impartial de Bacau

 

 

Comentarii
Fiti la curent cu ultimele stiri din Bacau. Urmariti Bacau.net si pe Google News

Lasa un comentariu mai jos:

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.