Stavarache prostește pensionarii Bacăului cu scrisori pascale: „Lucrările la Spitalul Municipal vor începe în curând”

0

Scrisorile politicianiste revin în prim-planul vieții administrative băcăuane chiar în Săptămâna Mare. Eliberat de ceva vreme din arestul domiciliar și revenit la timona administrației locale, primarul Romeo Stavarache s-a reapucat de scris epistole către băcăuani. Grupul țintă al tentativei epistolare a edilului este reprezentat de pensionarii Bacăului, cărora Stavarache le-a trimis, în buna tradiție, o…scrisoare. Copiii, nepoții, dar și promisiunile sunt la loc de cinste. Peste tot. 

scrisoare romeo stavarache pensionariCopiii și nepoții sunt linia de forță a mesajului transmis de primar, pensionarii fiind invitați să se bucure „în liniște” de aceștia. Promisiunile curg gârlă: de la facilități la transportul în comun, acordate atât pensionărimii, cât și „nepoțimii”, până la menținerea taxelor și impozitelor la un nivel acceptabil, în plină criză economică.

Despre lucrările de la Spitalul Municipal, unde pensionarii Bacăului aveau promise analize gratis (în campania de la localele din 2012), Stavarache spune doar că „vor reîncepe în curând”. „Spuneam, în urmă cu câteva săptămâni, că sunt momente în viața unui om când contează fiecare vorbă bună și fiecare gând bun. Pe cei mai mulți dintre dumneavoastră v-am simțit aproape de mine și familia mea, iar pentru solidaritate și prietenie, vă mulțumesc”, scrie primarul în scrisoare dată miilor de pensionari din Bacău.

Scrisoarea pascală conține referiri la proiectul de modernizare a Insulei de Agrement, dar și a străzilor Milcov și Ștefan cel Mare, apreciate de primar drept „două străzi extrem de importante”. Epistola se încheie cu o urare referitoare la copii și nepoți, dar și cu o rugăminte: „să nu uitați că rămân același om modest, gata oricând să asculte o părere, un sfat”.

Pensionarii băcăuani – ținta veșnică a manipulărilor politice

pag 3-scrisoare-stavarache-2012pag 4-scrisoare-stavarache-2012Primarul Stavarache nu este la prima tentativă de momire a pensionărimii cu scrisori și mesaje „de suflet”. Până să fie arestat pentru fapte de corupție, edilul a trimis an de an scrisori către pensionari, momentele cele mai importante fiind sărbătorile de Crăciun și Paște sau zilele în care pensionarii primeau tichete cadou de la Primărie. Revenit la muncă, sub control judiciar, după 7 luni de arest preventiv și domiciliar, Stavarache recidivează în plină Săptămână Mare.

În urmă cu mai mulți ani, primarul împrăștia aproximativ 50.000 de scrisori prin Bacău (click imagini alăturate), acuzând guvernările PSD și PDL și afirmând că nu și-a schimbat stilul de viață, fiind – în continuare – un om cu frică de Dumnezeu. „Nu am devenit mai arogant, sunt la fel de corect, cinstit și ambițios ca în 2004, încrezător în anii ce vor veni, cu frică Dumnezeu”, scria Stavarache băcăuanilor.

strada milcov lucrariEpistola din 2010 se încheia cu o sumedenie de promisiuni, constând în diferite lucrări tehnico-edilitare ce urmau a fi terminate la orizontul lui 2012, an în care au avut loc alegeri locale. Printre lucrările promise de Stavarache se numărau modernizarea Insulei de Agrement (termen de finalizare 2012), 300 de locuințe pentru tineri (termen de finalizare 2012), reabilitare termică a 144 de blocuri (termen de finalizare 2012), construire strada Milcov (apă-asfaltare, finalizare 2011). 

Proiectele promise în 2010 nu sunt finalizate nici până astăzi. Insula de Agrement, strada Milcov, reabilitarea termică a 140 de blocuri, dar și lucrările de la strada Ștefan cel Mare sunt, mai degrabă, o pată pe obrazul administrației Stavarache, decât o carte de vizită. Mai mult, perspectiva finalizării acestora în 2015 este incertă, în condițiile în care lucrările trenează nepermis, cel puțin în cazul străzii Milcov (vezi foto).

În campania electorală din 2012, scrisori cu taloane de analize gratis

talon-analize-gratis-spitalScrisorile au fost folosite de primar și în 2012, în plină campanie electorală, când Stavarache a trimis în jurul a 50.000 de epistole către băcăuani. Ele au fost însoțite de taloane fictive de analize gratis (vezi foto alăturată). Analizele urmau să fie făcute la Spitalul Municipal (!), în condițiile în care spitalul era un simplu șantier la acea dată, cum este și în zilele noastre, de altfel.

Hotarârea de Consiliu Local privind taloanele de „analize gratuite” a fost promovată pe 10 mai 2012, prima zi a campaniei electorale pentru alegerile locale. La acea dată, primarul Stavarache declara că aproximativ 100.000 de Stavarache primar declaratii analize gratis 2012persoane vor beneficia de taloane de analize. Evident, gratis.

„Noi, deocamdată dăm această hotărâre de consiliu, după care și noi sperăm să dăm drumul la Spitalul Municipal în această toamnă, sau mai bine zis la laboratorul de analize, vom începe și vom da drumul la acest set de analize imediat ce vom face o rectificare de buget (…) După estimarea noastră, este vorba de o sută, o sută și ceva de mii, mă refer la populația de peste 18 ani „, afirma pe 10 mai 2012 primarul Stavarache (click declarație alăturată).

Analizele nu au mai fost făcute niciodată, la fel cum Spitalul Municipal nu a mai fost inaugurat, deși lucrările au început în toamna lui 2007. Șantierul de la spital este, și în prezent, un subiect tabu al administrației Stavarache, presa având interdicție de a inta în clădire, deși a solicitat în repetate rânduri acest lucru.

Primarul „păcătos” al Bacăului, acuzat de DNA de 5 luări de mită

Foto: Fermapolitica.ro
Foto: Fermapolitica.ro

Stavarache este acuzat de procurorii DNA de comiterea a 5 infracțiuni de luare de mită, acestea echivalând cu un prejudiciu de peste 2,4 milioane lei. Pentru recuperarea banilor rezultați din comiterea infracțiunilor, DNA a dispus instituirea sechestrului asigurător asupra mai multor bunuri imobile aflate în proprietatea lui Stavarache. În dosarul de corupție aflat pe rolul Tribunalului Bacău mai sunt judecați inculpații Constantin Apostol și Costel Cășuneanu, dar și Liviu Goian, respectiv Liviu Cenușă.

Prin intermediul apropiaților săi – Liviu Goian (Ligone Internațional – 1 TV Bacău), Liviu Cenușă (SSC Invest – Ziarul de Bacău), respectiv Constantin Apostol (Asociația Top Sport) – Stavarache ar fi reușit să disimuleze mai multe sume de bani pretinse de la diverși oameni de afaceri din Bacău, între aceștia numărându-se și Costel Cășuneanu. Sumele au fost introduse într-un circuit financiar constând în contracte fictive de publicitate, derulate prin televiziunea și ziarul amintite, dar și prin sponsorizări acordate Asociației Top Sport, prezidată de Constantin Apostol, cumătrul lui Romeo Stavarache.

La începutul lui februarie, după 7 luni de arest preventiv și domiciliar, Stavarache și Goian au fost plasați de Înalta Curte de Casație și Justiție sub control judiciar. Stavarache a fost arestat preventiv la 1 iulie 2014, ispășind peste 60 de zile de arest preventiv alături de complicii Goian și Cenușă. La începutul lui septembrie 2014, instanța supremă a dispus plasarea celor trei în arest domiciliar, măsură reconfirmată de instanțele de judecată băcăuane până la finalul lui ianuarie 2015. În februarie, Stavarache și Goian au contestat cu succes la ÎCCJ ultima prelungire a măsurii arestului domiciliar, fiind plasați sub control judiciar pentru 60 de zile.

Tribunalul Bacău a dispus, la mijlocul lui martie, prelungirea măsurii controlului judiciar pentru inculpații Romeo Stavarache, Liviu Goian și Liviu Cenușă, apreciind că aceștia reprezintă un pericol public concret. „Prin faptele presupuse a fi comise au fost vătămate valori deosebit de importante, ocrotite de legea penală, cu impact social deosebit, iar asemenea fapte, neurmate de o ripostă fermă a societăţii, s-ar induce un puternic sentiment de temere în rândul comunităţii, de insecuritate socială, de nesiguranţă, în opinia publică, ar întreţine climatul infracţional şi ar crea făptuitorilor impresia că pot persista în sfidarea legii”, se arată în motivarea deciziei de prelungire a controlului judiciar.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.