Statutul parlamentarilor este neconstituţional, din nou

0

MOTIUNEA DE CENZURA - PALATUL PARLAMENTULUIJudecătorii de la Curtea Constituţională a României (CCR) au decis, miercuri, că Statutul parlamentarilor este neconstituţional. Este a doua oară când CCR întoarce legea în Parlament. Pe 20 martie, plenul reunit al celor două Camere a adoptat cu majoritate covârşitoare, Statutul deputaţilor şi senatorilor, în forma stabilită de Comisiile juridice şi de statut, legea fiind reexaminată ca urmare a deciziei din 27 februarie a Curţii Constituţionale. După ce ultima formă a Statutului deputaţilor şi senatorilor a fost adoptată, pe 20 martie, de plenul comun al Parlamentului, PDL a depus la Curtea Constituţională o nouă sesizare prin care a solicitat controlul de constituţionalitate asupra actului normativ.

PDL susţine, în ultima sesizare, că unele dintre prevederile cuprinse în ultima formă a Statutului parlamentarilor, reexaminată de Parlament ca urmare a deciziei Curţii Constituţionale care a admis primele obiecţii de neconstituţionalitate, sunt încă neconstituţionale. Potrivit sesizării PDL, prin punerea de acord a Statutului parlamentarilor cu obiecţiile de neconstituţionalitate ridicate de Curte după prima sesizare, Parlamentul a menţinut soluţia sancţionării disciplinare pentru parlamentarii aflat în conflict de interese, reducând doar pedeapsa de la şase luni la o lună.

„Reducerea perioadei de sancţionare la o lună nu face ca textul astfel adoptat să fie constituţional, pentru că împiedicarea neconstituţională a exercitării mandatului există indiferent dacă această perioadă este de şase luni sau de o lună”, se menţionează în noua sesizare depusă de PDL. Mai mult, PDL menţionează în cadrul sesizării faptul că Parlamentul nu a pus de acord textul Statutului cu decizia Curţii Constituţionale, încălcând astfel prevederi exprese ale Constituţiei.


Fiti la curent cu ultimele stiri din Bacau. Urmariti Bacau.net si pe Google News

Lasa un comentariu mai jos:

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.