Sport Club „PNL Bacău”, asociația de partid care „blătuiește” banul public (II): Lupu Stănică – Jâmbu Vasile, o relație „pușcăriabilă”?

2

Ce pot avea în comun un fost și-un actual director din administrația publică băcăuană? Nimic mai simplu: banul public. Printr-un concurs de împrejurări care de care mai dubioase, firul vieții și-al „job-ului” a țesut un păienjeniș de interese între Gabi Lupu, fost director al CSM 2010 Bacău, și Vasile Jâmbu, actual director al CSM 2010 Bacău. Cei doi se află la originea nașterii unei asociații sportive despre care nimeni nu mai știe astăzi nimic. Al doilea, ceva mai temerar și proaspăt uns la șefia CSM-ului (martie 2014), și-a proptit doi foști colegi de fotbal într-o asociație sportivă anonimă care a obținut o sponsorizare de 450.000 lei din bugetul municipalității în urmă cu o lună de zile. Titlul proiectului sponsorizat: „Victorie pentru sportul băcăuan”!

Asociația preocupată pentru „victoria” sportului băcăuan se numește, cum altfel, Asociația Victoria. Până în decembrie anul trecut, adică până acum câteva luni, asociația era ca și inexistentă. Fără activitate, fără sportivi, fără angajați, colaboratori, raporturi fiscale etc. Asociația Victoria era un mare ZERO deși a fost înființată încă din ianuarie 2012, când Judecătoria Bacău, prin Încheierea nr. 8/24 ian. 2012, admitea constituirea Asociației Victoria Bacău. Demersurile legale au fost efectuate, la acea dată, de împuternicita Tudorița Negruț, o tânără de 24 de ani.(Citeste AICI)

Jambu Cristea TomaCe ne este dat să aflăm din datele existente la Judecătoria Bacău? Asociația este condusă, în realitate, de doi foști fotbaliști în cadrul echipei satelit a Sport Club Bacău – adică Sport Club 2 Bacău: Iulian Cristea (președinte,foto rand sus) și Toma Gabriel (prim-vicepreședinte,rand jos stanga). Cei doi sunt prieteni la cataramă cu Vasile Jâmbu(rand jos dreapta), fost consilier în cadrul Cabinetului primarului municipiului Bacău, actualmente director al CSM 2010 Bacău, funcție preluată de la Gabriel Stănică Lupu. Jâmbu și ai săi camarazi s-au aflat până prin 2013 în anturajul Sport Club 2 Bacău, apărând drept coechipieri pe foile de joc ale mai multor meciuri din liga a 4-a, campionatul unde activează echipa amintită. Cei 3 apar și în așa-zisele poze oficiale ale echipei, precum și în fotografii ce ar indica statutul lor de „staff tehnic” la Sport Club 2 Bacău.

În ianuarie 2014, cu vreo două luni înainte de aprobarea sponsorizărilor la Legea 350, Asociația Victoria reînvie subit, ca prin minune, și solicită prin aceeași împuternicită Tudorița Negruț modificarea actului constitutiv și a statutului asociației, în baza unei decizii a Consiliului Director din decembrie 2013. După înființarea din ianuarie 2012, acesta este al doilea mare eveniment din viața Asociației Victoria, una aflată în hibernare între ianuarie 2012 și decembrie 2013. Al treilea mare eveniment îl reprezintă obținerea unei sponsorizări de 450.000 de lei din bugetul local, la câteva luni de la aprobarea de către Judecătorie a modificărilor de statut și act constitutiv.

450.000 lei din bugetul local au luat drumul unei asociații anonime a cărei activitate (sau inactivitate) anterioară nu reclama, sub nicio formă, obținerea unei sponsorizări de acest fel (în baza Legii 350). Proiectul de hotărâre prin care a fost aprobată sponsorizarea a fost votat de Consiliul Local (CL) Bacău la 24 martie 2014, în ședință extraordinară. Din document aflăm că Vasile Jâmbu, fostul coechipier al lui Cristea și Toma la Sport Club 2 Bacău, a făcut parte din Comisia tehnică ce a avizat cererile de sponsorizare și proiectele depuse la Primăria Bacău.

Anomalia nu se oprește însă aici. Asociația Victoria Bacău are sediul într-un apartament situat în chiar scara de bloc ANL unde locuiește, de câțiva ani, Vasile Jâmbu. Asociația are sediul pe Bucegi 123/A/13, în timp ce Jâmbu își duce veacul la apartamentul nr. 3 din același bloc/scară. Potrivit blogului băcăuan Ferma Politică, o rubedenie de-a lui Jâmbu s-ar ocupa în mod expres de punerea în operă a proiectului sponsorizat cu 450.000 de lei de Primăria Bacău. (http://fermapolitica.ro/2014/04/17/conflict-de-interese-sau-chestiuni-penale/).

Datele existente la Judecătoria Bacău mai atestă că cenzorul Asociației Victoria este Florina Frățilă, soția fostului șef al Gărzii Financiare Bacău. Societățile de contabilitate deținute de acesta au făcut, de curând, obiectul unor percheziții coordonate de DIICOT Iași.

Rețeta, brevetată cu succes și în 2012

gabriel stanica lupu - BETONJâmbu nu e la prima performanță de acest fel. Dimpotrivă. Fostul consilier de la Cabinetul primarului pare a fi dobândit o oarecare expertiză în materie de combinare a banului public prin diverse asociații și cluburi fără activitate și fără sportivi, apărute peste noapte ca ciupercile după ploaie.

tIlustrativ este, din acest punct de vedere, cazul Asociației Club Sportiv Arena 2011(Citeste AICI), despre care presa locală a scris pe larg în 2012, în preajma alegerilor locale. Cu câteva luni înainte de alegeri, asociația a primit de la Primăria Bacău o sponsorizare de 650.000 lei, după ce în 2011 Club Sportiv Arena fusese sponsorizată de municipalitate cu 1,75 milioane lei, în vederea susținerii echipei de handbal feminin ce funcționa pe clubul CSM 2010 Bacău (condus la acel moment de Gabi Lupu, azi de Vasile Jâmbu).

Datele apărute în presă în aprilie 2012 arătau că Asociația Club Sportiv Arena 2011 era alcătuită în jurul contabilei CSM 2010 – Radu Jambu Club Sport Arena 2011Mărioara, o protejată a șefului Gabi Lupu(foto). Alături de aceasta, în asociație mai figurau dr. Adina Lenuș Lupu, soția lui Gabi Lupu, dar și Vasile Jâmbu. Trio-ul s-a spart după apariția în presă a cazului, fapt ce nu a împiedicat Club Sportiv Arena 2011 să obțină și alte sponsorizări de la Primăria Bacău. Ultima, chiar în martie 2014, când buclucașa asociație s-a ales cu o „pomană” modică în valoare de 400.000 lei, adică 4 miliarde lei vechi.

Încrengătura e cu atât mai interesantă, cu cât Gabi Lupu, căruia Jâmbu i-a luat funcția de șef la CSM 2010 Bacău, figurează drept membru în Asociația Sport Club Bacău ce păstorește destinele echipei Sport Club Bacău, din secundă. La echipa satelit Sport Club 2 Bacău, Jâmbu s-a afirmat câțiva ani de zile alături de coechipierii Iulian Cristea și Gabriel Toma, cărora le-a nășit Asociația Victoria Bacău și i-a umplut de bani printr-o sponsorizare cu aromă penală.


Fiti la curent cu ultimele stiri din Bacau. Urmariti Bacau.net si pe Google News

2 comentarii

 1. Dale Doamne spor la penale,
  Sa vada cum se sta la racoare!
  Sa sponsorizeze aarestul IPJ Bacau
  Ca de banii nu o duc rau!
  Ca de cand e domn primar,
  In Bacau n-a fost deloc bal.
  Balul cu mascati mai frate,
  Sa le stea in gat mai frate!
  De oameni simpli si-au batut joc,
  Ca primaria ar fi doar a lor.
  Dupa mandate repetate,
  Se merita si dupa gratii.
  Sa faceti reeducare,
  Cum se zice ,,la racoare”!
  Sa nu va lasati unul de altul,
  Sa stati unul langa altul!
  Pe paturi suprapuse,
  La geamuri cu zabrele puse!
  Pe mine sa nu va suparati,
  Daca-n timp aveti mascati!
  Nu din cei de Anul Nou,
  Ci din cei de la bulau!
  Eu ca omul drept sa spun,
  Pentru voi e foarte bun!
  Fara linguri de metal,
  Cu paturi din timpul lui Stalin.
  Luati si pstacii cu voi,
  Sa va cante la nevoi!
  Cu drag urari de la mine,
  Doctor Botomei Vasile.

Lasa un comentariu mai jos:

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.