Sponsorizarea asociației de fotbal a liberalului Goian, subiect de scandal în Consiliul Local Bacău

0

Asociația Sport Club Bacău a primit de la municipalitate o sponsorizare de 2,8 milioane lei, cea mai mare oferită unei structuri fotbalistice în 2014. Pe asociația amintită funcționează clubul de fotbal cu același nume, aflat în al doilea eșalon valoric al țării. Suma imensă virată de Primăria Bacău asociației prezidate de liberalul Liviu Goian a atras mai multe critici din partea consilierului PER Cristi Manolache. Acesta a reclamat că municipalitatea oferă prea mulți bani publici unei echipe de fotbal submediocră, care nu a înregistrat nicio performanță de la înființarea ei.

Cristi Manolache PERManolache a arătat că echipa de ligă secundă Sport Club Bacău primește fonduri și prin intermediul societății Sport Club Bacău SA, patronată de municipalitate, în baza mai multor majorări de capital social. În acest context, a apreciat consilierul PER, sponsorizarea în cuantum de aproape 700.000 de euro nu se justifică. „Echipa s-a bătut în diviziile inferioare, B și C. De ce nu stabiliți un obiectiv clar pentru această echipă? Bugetul Sport Club este destul de mare, iar performanțele sunt foarte mici. Am hotărât acele majorări ale capitalului social, e vorba de sume foarte mari. Personal, am cerut conducerii clubului bugetul de venituri și cheltuieli și nici până azi nu mi s-a pus la dispoziție. Vom vota împotriva acestei sponsorizări”, a declarat Cristi Manolache (foto).

Primarul municipiului Bacău, Romeo Stavarache, a afirmat că Sport Club se află abia de un an în liga a doua și că echipa ar putea intra în play-off-ul de promovare în primul eșalon valoric. „Este primul an când suntem în liga a doua și eu sunt convins că la sfârșitul campionatului echipa își va atinge obiectivul. Nu vorbim aici pe lucruri care pot fi și subiective, ci pe obiective clare”, a afirmat primarul, după ce în primă fază a refuzat să comenteze pe marginea interpelării lui Manolache. Consilierul ecologist a replicat scurt, declarând că Primăria inventează așa-zise obiective și că, în realitate, echipa Sport Club e doar un pretext de a pune mâna pe fonduri publice.

primaria bacau, conducere - cons localÎn decembrie 2013, o anchetă publicată de Gândul.info releva că Sport Club Bacău SA, societate prin care este finanțat cu bani publici clubul de fotbal al fruntașului PNL Liviu Goian, a contribuit la deficitul bugetar al României. Deși a activat în bună măsură în Divizia C (Liga III), reușind promovarea în B abia anul trecut, clubul a fost finanțat regește din bani publici. Banii au venit prin intermediul unor presupuse majorări de capital social, Primăria virând către echipă câteva milioane de euro începând cu 2010 și până în prezent.

Pierderile Sport Club Bacău SA sunt pe măsură, ele reflectând starea de colaps financiar a societății. Conform unei analize publicate de portalul Bacau.NET, pierderile Sport Club Bacău SA se ridică la peste 8 milioane lei, iar datoriile societății sar de 12,8 milioane lei, cea mai mare parte a acestora fiind în relație cu bugetul statului (citește AICI).

O situație la fel de dubioasă înregistrează și Asociația Sport Club Bacău, titulara drepturilor federative ale clubului cu același nume. Asociația este patronată de Liviu Goian și a încheiat anul 2012 cu o pierdere de 141.000 lei. Conform site-ului Ministerului Finanțelor, asociația contabilizează un volum semnificativ al datoriilor: peste 253.000 datorii plătibile într-o perioadă mai mare de un an, respectiv aproape 100.000 lei datorii cu scadență pe anul în curs. În 2011, Asociația Sport Club a înregistrat pierderi de aproape 60.000 lei, volumul datoriilor fiind ceva mai redus față de ultimul an de raportare fiscală.

 

 

Comentarii
Fiti la curent cu ultimele stiri din Bacau. Urmariti Bacau.net si pe Google News

Lasa un comentariu mai jos:

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.