Vineri, 21 februarie, a fost semnat la Moinești acordul de asociere dintre Consiliul Județean Bacău și Spitalul Municipal de Urgență Moinești pentru reabilitarea blocului aseptic al spitalului din localitate.
La sfârșitul anului 2019, spitalul moineștean a solicitat sprijin din partea Consiliului Județean Bacău pentru realizarea obiectivului menționat, motivat de condițiile pe care trebuie să le îndeplinească un spital în vederea obținerii autorizației de funcționare, în acord cu legislația națională.
”Ne bucurăm să venim în sprijinul echipei medicale de la spitalul moineștean și în sprijinul comunității, cu aceste investiții în sănătate care reprezintă un sector prioritar pentru noi. În ultimii ani, investițiile în spitalele din județ, atât la Spitalul Județean de Urgență Bacău, cât și la spitalele din Moinești, Onești și Buhuși au însumat peste 81 de milioane de euro, din care 17 milioane sunt bani din bugetul propriu al Consiliului Județean. Pentru că știm că un sistem bine dotat pentru servicii medicale alături de infrastructura rutieră și aeroportuară sunt condiții esențiale pentru bunăstarea locuitorilor comunității băcăuane. Din acest motiv am alocat peste 65% din bugetul pentru anul 2020 pentru investiții în dezvoltare”, a declarat președintele Consiliului Județean Bacău, Sorin Brașoveanu.
Spitalul Municipal din Moinești a fost construit între anii 1972 – 1975, fiind alcătuit din trei corpuri de construcții. Blocul operator se află la etajul V al clădirii principale și grupează 4 săli de operații necesare diverselor specialități: chirurgie generală, ortopedie, traumatologie și arși, gastroenterologie, urologie, obstetrică, ginecologie, oftalmologie, ORL, oncologie și serviciul de urgență.
Blocul operator este sectorizat, prin separarea în bloc septic (sala de operație) și bloc aseptic (3 săli de operație), cu tratare diferențiată a sălilor de operație și a anexelor medicale în ceea ce privește măsurile de asepsie.
Existența multiplelor neconformități, a elementelor învechite și deteriorate în structura blocului operator aseptic al Spitalului Municipal de Urgență Moinești necesită remediere a acestora printr-un proiect de reabilitare. S-au căutat soluții încă din anul 2018 pentru reabilitarea blocului operator aseptic. Cerințele de igienă, sănătate și protecție a mediului implică realizarea spațiilor, precum și a părților componente astfel încât acestea să nu fie periclitate dar urmărindu-se în același timp și protecția mediului înconjurător.
Valoarea totală a investiției este de 3,9 milioane de lei, cu TVA, sumă care va fi asigurată aproape în totalitate de Consiliul Județean Bacău.
Comunicat de presa