Șpăgarul Neghină se consideră o victimă a justiției. Fostul primar de Onești își prezintă joi „raportul de activitate”, în fața Primăriei

0


Fostul primar al Oneștiului, Laurențiu Neghină, revocat din funcție de Instituția Prefectului în urma unei condamnări penale mai vechi, intenționează să-și prezinte „raportul” de activitate în fața oneștenilor. Nemulțumit de trecerea sa pe linie moartă, Neghină a postat pe propriul cont Facebook un mesaj din care rezultă că se consideră o victimă a justiției autohtone, condamnat fiind la închisoare cu suspendare pentru o „presupusă faptă de cumpărare de influență”. În 2010, Neghină s-a regăsit în lotul de inculpați din dosarul Bacalaureatului șpăguit de la Podu Turcului. În schimbul a 2000 de lei, politicianul a vrut să-și cumpere examenul de maturitate dar…a dat peste DNA. 

liceu vlahuta podu turculuiLovit de amnezie, fostul primar oneștean se pretinde astăzi o victimă a justiției. În noiembrie 2013, la un an și jumătate de la alegerile locale care l-au propulsat în fotoliul de edil șef al Oneștiului, Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ) respingea recursul declarat de Neghină împotriva unei decizii dată de Tribunalul Bacău, prin care edilul era condamnat la 8 luni de închisoare cu suspendare în faimosul dosar al Bacalaureatului de la Podu Turcului. În urma cu 5 ani, în vara lui 2010, Laurențiu Neghină a plătit 2000 de lei pentru a cumpăra examenul de maturitate la Liceul „Al. Vlahuță” din Podu Turcului. În loc de promovare, Neghină s-a trezit pe cap cu DNA, numele politicianului regâsindu-se între alte zeci de elevi care au dat șpagă pentru a lua BAC-ul.

Dosarul în care Neghină a fost condamnat consemnează amănunte picante privitoare la persoana fostului edil oneștean, rămas peste un deceniu doar cu liceul terminat, fără BAC, la „Grigore Moisil” – Onești, în anul de grație laurentiu_neghina1994. Din ’94 până în 2010, Neghină a evoluat treptat în peisajul public oneștean. A recunoscut-o chiar în fața anchetatorilor, declarând câ a ales să dea BAC-ul la Podu Turcului, nu la Onești(!), de rușine față de cunoscuți. Pentru a susține examenul în centrul zona Podu Turcului, Neghină a apelat la o stratagemă: și-a schimbat domiciliul, preț de câteva luni (mai – noiembrie 2010), în Podu Turcului. Astfel, din postura de locuitor al zonei arondate Liceului „Al. Vlahuță”, viitorul primar s-a înscris la BAC.

„În fapt, inculpatul nu şi-a schimbat domiciliul, locuind în continuare în municipiul Oneşti şi a motivat susţinerea examenului de bacalaureat la grupul şcolar din Podu Turcului prin sentimentele de jenă pe care le-ar fi avut faţă de eventualele persoane cunoscute dacă ar fi susţinut examenul de bacalaureat într-un centru de examen din municipiul Oneşti, având în vedere statutul de persoană publică pe care-l deţine în localitatea de domiciliu (membru marcant al unui partid politic, funcţiile din administraţia publică, administrator al unei societăţi comerciale)”, se precizează în dosarul penal pentru care Neghină a plătit cu mandatul de primar (citește mai multe AICI).

mita-in-plic-baniÎn dimineaţa zilei de 28.06.2010, înainte de debutul primei probei scrise, inculpatul Neghină a remis inculpatei Doina Antohe suma de 2000 lei pe care aceasta  a introdus-o într-un plic pe care a scris numele candidatului, respectiv:„NEGHINĂ”. Plicul în cauză a fost ridicat cu prilejul percheziţiei efectuate în aceeaşi zi în sediul grupului şcolar. „Elevul” onestean a fost audiat de anchetatori in doua randuri (28 iunie, 7 iulie – 2010), recunoscand ca a remis 2000 de lei catre grupul scolar unde a sustinut BAC-ul, banii reprezentand o sponsorizare. In mod curios, sponsorizarea a fost realizata prin intermediul propriei societati – Nevila Fashion SRL din Onesti – fara ca aceasta sa detina vreun act referitor la actiunea de sponsorizare. Neghina a sponsorizat liceul din Podu Turcului la „negru” si, printr-o nedorita coincidenta, in acelasi timp cu alti zeci de inculpati care si-au cumparat BAC-ul, cu aceeasi suma de bani (cate 2000 lei), la unitatea scolara amintita.

Condamnat pentru o „presupusă” cumpărare de influență?

Neghina Laurentiu OnestiPe 20 iunie 2015, Laurențiu Neghină a decis să rupă pisica postând un mesaj pe contul său de Facebook referitor la revocarea din funcția de primar, operată de Instituția Prefectului cu o zi mai devreme, la 19 iunie. Din postare rezultă că fostul primar oneștean nu a înțeles nici până azi natura infracțiunii comise, în temeiul căreia instanțele de judecată băcăuane, iar mai apoi ÎCCJ, l-au condamnat la 8 luni de închisoare cu suspendare, o pedeapsă blândă în raport de războiul anticorupție pe care DNA îl duce în zilele noastre.

„Pentru a nu mai exista niciun fel de suspiciune sau semn de întrebare, vă informez oficial că vineri 19 Iunie, printr-un ordin al prefectului, mi-am încetat de drept mandatul de primar al Municipiului Oneşti. Măsura vine în urma unei sentințe penale pronunțată în 29.02.2012, cu trei luni înainte de alegerile pentru funcția de primar, pentru o presupusă faptă de cumpărare de influență, când am fost condamnat la 8 luni de închisoare cu suspendare fără interzicerea dreptului de a alege şi a fi ales. Dacă eu rămăsesem cel mai corupt politician din sistem, mă înclin în fața clasei politice din România”, a scris fostul primar pe Facebook

neghinaRidicolul nu se oprește, însă, aici. Din rațiuni de „spălare” a imaginii, Neghină a decis să-i convoace pe oneșteni în fața Primăriei, joi, de la ora 17.00, scopul întâlnirii fiind prezentarea unui așa-zis „raport de activitate”. Pe Facebook circulă de marți invitația la întâlnirea cu fostul primar al Oneștiului. Aidoma spectacolelor de varietăți, din programul anunțat fac parte:

– Laurențiu Neghină – final de carieră politică sau un nou început?

– Din culisele administrației locale

– Ce a fost și încotro se îndreaptă Oneștiul?

Laurentiu Neghină a candidat pe listele comune ale PDL – UNPR, în 2012, sub sigla ,„Alianței pentru Bacău” și a câștigat mandatul de primar în dauna lui Emil Lemnaru (PSD), cel care îndeplinise funcția de edil șef al municipiului Onești timp de 18 ani. „Motivul deciziei este în consonanță cu hotărârea luată de Înalta Curte de Casație și Justiție, care a stabilit faptul că nu doar primarii condamnați la închisoare cu executare își pierd mandatul, ci și cei care au primit o pedeapsă cu suspendare”, a declarat subprefectul Constantin Toma, citat de Agerpres, explicând motivația revocării din funcție a lui Neghină.


Fiti la curent cu ultimele stiri din Bacau. Urmariti Bacau.net si pe Google News

Lasa un comentariu mai jos:

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.