Soția judecătorului lui Cășuneanu riscă excluderea din magistratură. CSM s-a autosesizat în cazul Costiniu


Magistratul Viorica Costiniu, soția fostului judecător al ÎCCJ implicat în dosarul de corupție „Voicu – Cășuneanu”, rescrie – după bunul plac – regulile de procedură penală. În absența procurorului de ședință al DNA, judecătoarea de la Curtea de Apel București a judecat și respins o contestație a DNA prin care s-a solicitat emiterea unui mandat internațional de arestare pe numele baronului PSD Constanța, Nicușor Constantinescu. Cazul a intrat în atenția CSM, iar  Viorica Costiniu riscă acum excluderea din magistratură, scrie România Liberă

casuneanu - costiniuJudecătoarea de la Curtea de Apel, Viorica Costiniu, a respins pe 30 iulie o contestație formulată de procurorii DNA la o decizie a Tribunalului București, din 25 iulie, care îl viza pe președintele suspendat al Consiliului Județean Constanța, Nicușor Cons­tantinescu. Problema majoră în acest caz o reprezintă încălcarea normelor în vigoare tocmai de către magistratul Costiniu, întrucât ședința s-a desfășurat fără participarea procurorului și a părților.

Potrivit jurnaliștilor României Libere, legislația în vigoare atestă că participarea procurorului, în judecarea unor cazuri de acest fel, este obligatorie. Judecarea unei căi de atac împotriva încheierilor prin care se dispune asupra măsurilor preventive în procedura camerei preliminare în absența procurorului de ședință și a avocatului apărării inculpatului este sancționată de Codul de Procedură Penală, articolul 205, aliniatele 8 și 9.

Conform aliniatului 9 “participarea procurorului este obligatorie”, iar potrivit aliniatului 8 “este obligatorie acordarea asistenței juridice pentru inculpat de către un avocat ales sau de un avocat din oficiu”. Cu alte cuvinte, Viorica Costiniu a încălcat procedura obligatorie, mai notează ziariștii. Pentru greșeala de a nu respecta procedurile obligatorii referitoare la măsurile preventive, un judecător riscă eliminarea din magistratură, spun specialiștii.

Astfel de greșeli comit, destul de rar, magistrații începători, încadrați la judecătorii. Costiniu, scriu jurnaliștii, este judecător de Curte de Apel, cu ani grei de experiență în domeniu. Inspecția Judiciară de pe lângă Consiliul Superior al Magistraturii s-a sesizat deja în caz, urmând să dispună efectuarea unor verificări. Rezultatul acestora va fi dezbătut în plenul CSM, iar judecătoarea riscă să fie exclusă din magistratură pentru rea-credință.

Fostă președintă a Asociației Magistraților din România, prestigiul judecătoarei Viorica Costiniu a fost știrbit odată cu implicarea soțului, judecătorul de Curte Supremă Florin Costiniu, în dosarul de corupție Voicu-Cășuneanu. Soțul lui Costiniu a fost reținut în dosar, iar ulterior condamnat la 4 ani de închisoare cu suspendare (citește AICI).

Asupra deciziilor luate de judecătoare, opinia publică a avut de mai multe ori suspiciuni. Așa s-a întâmplat în cazul eliberării din arest a lui Sorin Ovidiu Vîntu sau al refuzului de a-i aresta pe omul de afaceri Puiu Popoviciu și șefii serviciilor de informații DGIPI și DGA, Ilie Șerban Cornel și Petru Pitcovici, reținuți în 2009 de DNA. Costiniu a apreciat – la acel moment – că “veridicitatea afirmațiilor este greu de asumat” din economia dosarului.

Comenteaza prin Facebook
Fiti la curent cu ultimele stiri din judetul Bacau. Urmariti Bacau.NET si pe Google News

Lasa un comentariu

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.