Sondaj: A crescut încrederea românilor că ţara merge într-o direcţie bună

0

Romania merge intr-o directie buna dupa alegerile prezidentiale, au declarat 55% dintre romani, potrivit unui sondaj realizat de IRES. Comparativ, inainte de alegeri, doar 24 % dintre respondenti considerau directia Romaniei drept una buna.

In prezent, 34% dintre cei care au raspuns sondajului cred ca Romania merge intr-o directie gresita, fata de 73%, inainte de alegeri. Cei mai optimisti sunt cei cu varste cuprinse intre 35 si 49 de ani, 61% dintre cei intervievati care aveau aceasta varsta afirmand ca directia Romaniei este buna. Cei mai pesimiti sunt cei tineri, 52,4% dintre cei pana in 34 de ani fiind de parere ca directia tarii noastre este una gresita.

In plus, cei din mediul rural (58,2% dintre respondenti) sunt mai optimisti din acest punct de vedere decat cei din mediul urban (51,9%). Nu in ultimul rand, respondentii din Transilvania si Banat (61,5%) cred in cea mai mare masura ca directia Romaniei este una buna, in timp ce in sud si in Moldova procentul este de putin peste 50%.

Presedinte ales al Romaniei se bucura de incredere multa sau foarte multa in randul a 61% dintre respondenti, in timp ce putina incredere, foarte putina sau deloc au 36% dintre cei care au raspuns sondajului. Inainte de alegeri, 25% dintre respondenti aveau incredere in primarul Sibiului, fata de 70% putina incredere sau deloc.

In schimb, premierul Victor Ponta se bucura de doar 26% incredere in randul respondentilor, fata de 72,5% putina incredere, foarte putina sau deloc. Fata de perioada dinainte de alegeri, presedintele PSD a pierdut 6 procente la capitolul incredere.

In ce il priveste pe Traian Basescu, in cazul acestuia doar 23 din 100 de respondenti au spus ca au multa sau foarte multa incredere, in timp ce 75% dintre ei au afirmat ca au putina incredere, foarte putina sau deloc. Cu toate acestea, presedintele a castigat 3 procente, fata de perioada dinainte de alegeri.

Cand vine vorba de institutii, Guvernul se bucura de incredere in randul a doar 27% dintre cei care au raspuns sondajului, Parlamentul are o cota de incredere de 22%, iar Presedintia de 56%, in crestere de la 24%, inainte de alegeri. La capitolul partide, PSD a pierdut masiv din incredere, de la 34% incredere, inainte de alegeri, la 21% dupa. In schimb, PNL a crescut usor, dupa alegeri, in ce priveste increderea, de la 33 la 35%.

Doar 40% dintre respondenti considera ca proiectele actualului presedinte Traian Basescu trebuie continuate, in timp ce 49% sunt impotriva acestui lucru. Aproape 30% dintre cei care cred ca proiectele trebuie continuate spun ca presedintele ales al Romaniei ar trebui sa continue reforma justitiei si eliminarea coruptiei.

Nu in ultimul rand, 62 la suta dintre votanti spun ca nu sustin schimbarea actualului guvern, in timp ce 32 la suta sunt pentru un nou Guvern PNL. Sondajul a fost realizat la data de 20 noiembrie, pe 1.338 de subiecti cu varste de peste 18 ani, datele fiind colectate prin metoda CATI. Eroarea maxima admisa este de 2,7%.

Comentarii

Lasa un comentariu:

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.