Solutie pentru salvarea Oltchim: SIF Moldova propune un consorţiu centrat pe Oltchim şi Chimcomplex Borzesti

0


Un proiect de interes naţional de integrare a combinatelor Oltchim Râmnicu Vâlcea şi Chimcomplex Borzeşti este soluţia propusă de SIF Moldova în discuţiile cu Ministerul Economiei şi acţionarii celor două companii.

Costel Ceocea, preşedintele SIF Moldova, a declarat pentru Bursa ca ambele combinate inregistreaza o balanta negativa la vanzarea produselor clorosodice. „70% din producţia Oltchim este de produse clorosodice. Oltchim le vinde la 300 de euro tona, Chimcomplex, la 700 de euro, iar pe bursă sunt cotate la peste 800 de euro. De ce acceptăm pierderi? Trebuie să găsim soluţii”, a aratat Ceocea. Acesta a sugerat ca integrarea Oltchim si Chimcomplex intr-un consortiu chimic, din care sa mai faca parte si alte societati „satelit”, este solutia corecta pentru salvarea industriei de profil din tara. Preşedintele SIF2 a amintit şi că Salrom este furnizor şi pentru Oltchim, şi pentru Chimcomplex, şi că ar putea fi gândită şi integrarea acestei companii.

Aceeasi solutie a fost evocata si cu prilejul vizitei la Onesti a fostului premier Mihai Razvan Ungureanu, cand oficiali din conducerea Chimcomplex au declarat ca societatea vizeaza constituirea Companiei Romane de Chimie, un conglomerat din care ar urma sa faca parte si Oltchim. Crearea Companiei amintite ar fi un pas natural spre salvarea industriei chimice din tara, au confirmat managerii Chimcomplex Borzesti in discutiile purtate cu Ungureanu chiar la sediul companiei.

Seful SIF Moldova a mai declarat pentru Bursa ca eventuala SIF-urile pot găsi o formulă să susţină acest proiect, nu neapărat cu bani. „Pot veni cu nişte garanţii bine gândite astfel încât să fie atrase fondurile de investiţii. Noi suntem un iniţiator al acestei idei, însă sunt invitate la discuţii şi celelalte SIF-uri”, a spus Ceocea. El a adaugat ca Oltchim este vizat spre preluare de grupurile conduse de oamenii de afaceri Stefan Vuza (SCR Grup), respectiv Ioan Nicuale (InterAgro).

Costel Ceocea a apreciat ca integrare celor doua societati chimice ar avea cateva puncte forte: poziţia georgrafică este avantajoasă, exista piaţă – 70% din producţia Oltchim şi Chimcomplex merge pe pieţele internaţionale, majoritatea instalaţiilor au fost modernizate, exista avantaje competitive din punct de vedere al costurilor etc. SIF Moldova estimează la 400 de milioane de euro pe an cifra de afaceri a consorţiului Oltchim – Chimcomplex. „Potenţialul Oltchim – Chimcomplex ar da un plus de valoare pentru economia românească”, a conchis Ceocea.

Citeste mai multe pe Bursa.ro


Fiti la curent cu ultimele stiri din Bacau. Urmariti Bacau.net si pe Google News

Lasa un comentariu mai jos:

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.