În Duminica a VII-a după Rusalii, a avut loc sfințirea Bisericii Maria Magdalena din Onești. În mijlocul credincioșilor a fost prezent Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, sub protia căruia a fost oficiată Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie, precum și slujba de târnosire lăcașului de închinare, construit în stil ștefanian începând cu anul 2000, fiind o copie fidelă a bisericii Mănăstirii Putna.
În cuvântul de învățătură Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim a explicat simbolurile și darurile primite de credincioși în momentul sfințirii unei biserici, despre valoarea purificatoare și transfiguratoare a Sfântului Altar pentru viața creștinului:
„Cu darul Bunului Dumnezeu am terminat această slujbă de târnosire a altarului și a întregii biserici, atât la interior, cât și la exterior. Această biserică împodobită pictural atât de frumos, cu această dotare care corespunde rânduielilor noastre ortodoxe, va deveni o poartă a cerului și un loc de întâlnire cu Dumnezeu. Ca să simțiți aceasta, cel mai important lucru pe care îl putem face acum este să ne rugăm. Poate unii dintre dumneavoastră au participat pentru prima dată la o slujbă de sfințire a unei biserici și intră pentru prima dată într-un Sfânt Altar, care așa cum ați auzit în rugăciunile care s-au citit, este considerat a fi Sfânta Sfintelor. Altarul este un loc sfânt pentru că el este considerat mormântul lui Hristos. Noi astăzi, de ce mergem la mormântul lui Hristos din Ierusalim? El a înviat și a trimis pe sfinții apostoli să propovăduiască Învierea. Cu toate acestea noi continuăm să mergem la mormântul lui Hristos pentru că mormântul este ceva care ascunde, care purifică, care trece prin catarsis tot ce este pus acolo și de aceea noi lăsăm acolo suspinurile și lacrimile noastre. De aceea spunem că mormântul este un creuzet care purifică, care dă valoare, așa cum aurul devine mai valoros cu cât este ars mai mult în foc. Așa și creștinul, cu cât este mai mult supus încercărilor și suferințelor cu atât devine mai puternic în Hristos, Cel care îl întărește, înălțând rugăciunile sale în fața altarului, a mormântului Domnului. Tot așa se întâmplă și când ducem suferințele noastre în fața duhovnicului, el fiind pentru noi un mormânt care purifică viața noastră de fărădelegile pe care le-am săvârșit. Vă îndemn să vă rugați pentru ca Dumnezeu să vă dăruiască pacea Sa și liniștea de care aveți nevoie, să vă dăruiască bucuria cerului și a învierii. Felicităm pe toți cei care au sprijinit eforturile de ridicare a acestei biserici, aducând lui Dumnezeu jertfa lor curată”.
Totodată, Înaltpreasfinția sa a acordat diplome și distincții celor care s-au implicat în actul de zidire a acestei biserici. Ctitorului principal al acestui sfânt lăcaș, inginer Emil Lemnaru, fost primar al urbei, i s-a conferit ordinul Melchisedec Ștefănescu clasa I pentru mireni, preotului Nicolae Pașcu i s-a conferit Crucea Țării de Jos, iar preotului Valentin Chircu, actualul paroh al comunității, i-a fost oferită Diploma de Excelență.
La acest moment au participat numeroși credincioși, oficialități centrale, județene și locale, precum și tineri îmbrăcați în costume tradiționale.
Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost oferite de un grup de absolvenți ai Facultății de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae” din Iași.
La finalul Sfintei Liturghii, Corul de copii Irești a sustinut un scurt concert de cântări bisericești.