Situatia aeroportului din Bacau va fi discutata, in februarie, de Consiliul Judetean

0

blue_airSoarta concesionarii aeroportului international “George Enescu” catre operatorul aerian low-cost Blue Air va fi discutata in plenul CJ Bacau la sedinta din februarie. Anuntul a fost facut de seful institutiei, Dragos Benea, care a precizat ca directorul Regiei Aeroportuare – Oana Chelaru – va prezenta consilierilor judeteni o dare de seama privitoare la starea lucrarilor si la mersul proiectului de concesionare.

Vasile Cautis, ales din partea PP-DD, a solicitat conducerii judetului ca oficialii Regiei Aeroportuare sa prezinte cat mai repede un raport, in conditiile in care termenul limita de realizare a investitiilor – prevazut in contractul de concesionare – a fost deja depasit.

Conform contractului agreat in 2010 de CJ si Blue Air, operatorul aerian se angaja sa concesioneze aeroportul din Bacau pe o perioada de 34 ani. In primele 30 de luni de la semnarea contractului, concesionarul se angaja sa realizeze mai multe investitii, constand in modernizarea pistei de decolare-aterizare, construirea unui terminal nou, extinderea platformei de stationare a aeronavelor, precum si inlocuirea instalatiei de balizaj. Investitiile ar fi trebuit finalizate la mijlocul lui 2012 (iulie), insa un litigiu derulat intre CJ si concesionar a dus la intarzieri.

De data recenta, dosarul penal in care Nelu Iordache – patronul Blue Air – a fost retinut vine sa complice, odata-n plus, soarta concesionarii de la Bacau.

Intr-o sedinta a CJ din 2012, cand s-a pus problema demararii proiectului de concesionare a buncarului de la sectia cobalto-terapie a Spitalului Judetean, presedintele CJ a atras atentia ca nu-si doreste repetata experienta nefericita din cazul concesionarii aeroportului. Benea a admis, la acel moment, ca proiectul derulat de Blue Air in Bacau este departe de materializare.

Oana Chelaru, directorul Regiei Aeroportuare, a declarat pentru Bacau.NET ca proiectul concesionarii se afla intr-o situatie mai mult decat delicata si ca in urmatoarea perioada va incerca sa determine Blue Air sa prezinte garantii cu privire la continuarea contractului de concesiune.

“Ne aflam intr-o pozitie relativ ofensiva fata de concesionar. Le-am cerut sa se pozitioneze oficial fata de acest contract, mai ales ca e vorba de mari intarzieri. Sa nu se uite ca, in trecut, de pe acest aeroport pleca doar o cursa Tarom pe saptamana si una Carpat Air, iar aeroportul era subventionat de Consiliul Judetean. Blue Aero (n.r. – firma prin intermediul careia se deruleaza concesiunea) va trebui sa prezinte niste garantii cu privire la cum vad ei ca vor duce la bun sfarsit acest proiect. In februarie vom discuta acest subiect in Consiliul Judetean”, a declarat Chelaru.

Ea a adaugat ca autoritatile sunt tinute in loc de imposibilitatea de a gasi, in timp util, un inlocuitor pentru Blue Air, care sa foloseasca drept “hub” aeroportul din Bacau. Pe de alta parte, a relatat Oana Chelaru, la data parafarii contractului de concesionare nimeni nu putea sa intrevada problemele cu care se confrunta astazi Romstrade, principalul actionar al operatorului low-cost Blue Air, si patronul acesteia, Nelu Iordache.

Comentarii

Lasa un comentariu:

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.