Sinuciderea, a patra cauză de deces în rândul tinerilor de 15-29 de ani

0

Sănătatea mintală reprezintă o componentă fundamentală a sănătăţii individuale și a „stării de bine”, descriind nu numai absența bolii, ci și capacitatea unui individ de a se integra cu succes în viața familială, socială și profesională. Aceasta afectează modul în care gândim, simțim și acționăm. De asemenea, ea ajută la modalitatea în care gestionăm stresul, relaționăm cu ceilalți și facem alegeri. Spre deosebire de afecțiunile somatice, identificarea și intervenția timpurie în cazul tulburărilor neuropsihice sunt mai dificile din cauza unor factori precum natura subiectivă a acuzelor și  teama stigmatizării.

Sănătatea mintală este un lucru vital și ne afectează viața în multe feluri. Ne permite să funcționăm și să prosperăm ca indivizi, membri ai familiei și ai comunității. Ne ajută să facem față stresului și să ne adaptăm la schimbare. Ne permite să construim relații sănătoase și să ne conectăm cu alți oameni.  Ne sprijină în procesul de  învățare și ne ajută să lucrăm productiv.

Tulburarea depresivă majoră este una dintre cele mai frecvente tulburări psihiatrice ale copilăriei și adolescenței, dar din cauza variației simptomelor privind criteriile de diagnostic, această tulburare este adesea nerecunoscută și netratată. Tulburarea depresivă majoră la copii şi adolescenţi este adesea subdiagnosticată, doar 50% dintre cazuri sunt diagnosticate înainte de a ajunge la vârsta adultă. Este o afecţiune comună, cronică, recurentă și debilitantă, care conduce la afectarea funcționării din punct de vedere educațional, profesional și social. O treime dintre adolescenții care se prezintă la medicul de familie prezintă o tulburare emoțională, iar 14% sunt diagnosticaţi cu depresie. Pe parcursul vieții, dacă o persoană are o problemă de sănătate mintală, gândirea, dispoziția și comportamentul acesteia pot fi afectate.

La nivel global, unul din șapte tineri cu vârsta între 10-19 ani se confruntă cu o tulburare mintală, reprezentând 13% din povara globală a bolii la această grupă de vârstă. Depresia, anxietatea și tulburările de comportament sunt printre principalele cauze de îmbolnăvire și dizabilitate în rândul adolescenților. Sinuciderea este a patra cauză de deces în rândul tinerilor de 15-29 de ani. Depresia afectează aproximativ 2,5% dintre copii și 8,3% dintre adolescenți, în regiunea europeană a OMS. De asemenea, se estimeaza ca 30% dintre adolescenți prezinta simptome subclinice de depresie. Un raport al UNICEF din 2021 arată că aproape unul din cinci băieți europeni cu vârsta între 15 și 19 ani suferă de tulburări mintale, urmat de mai mult de 16% dintre fetele de aceeași vârstă. Nouă milioane de adolescenți din Europa (cu vârste cuprinse între 10 și 19 ani) trăiesc cu tulburări mintale, anxietatea și depresia reprezentând mai mult de jumătate din toate cazurile.

În România, potrivit unui raport al UNICEF, aproape 33% dintre adolescenții români cu vârste cuprinse între 11 și 15 ani au prezentat stari de tristete de mai multe ori într-o săptămână, comparativ cu 13% în medie, în cele 45 de țări incluse într-un studiu al Organizației Mondiale a Sănătății. Într-un studiu realizat în România în anul 2020, pe 10.114 adolescenți din toate județele țării (vârsta medie 17 ani), 48,9% dintre ei au avut cel puțin o dată gânduri de suicid, 27,1% erau triști mai tot timpul, iar 21,5% s-au simțit depresivi în ultimele șase luni. Într-un alt studiu comparativ se sublinia faptul că rata suicidului în România la adolescenții sub 15 ani este mai mare decât media europeană.” a transmis DSP Bacau

În acest an, campania anuală de conștientizare pune accentul pe sănătatea mintală, concentrându-se pe depresia la adolescenți și abordând sub sloganul puternic „Nu lăsa depresia să-ți controleze viața! Sănătatea ta mintală contează!” Scopul acestei campanii este să crească nivelul de informare și conștientizare în rândul adolescenților și a părinților acestora cu privire la problemele legate de sănătatea mintală, cu accent pe depresie.

Obiectivele Campaniei

1. Informarea Privind Importanța Identificării și Intervenției Timpurii

Unul dintre obiectivele principale ale campaniei este să informeze publicul țintă asupra importanței identificării și intervenției timpurii în cazul tulburărilor mintale, în special al depresiei. Prin educație și conștientizare, se urmărește reducerea impactului negativ al acestor afecțiuni asupra vieții adolescenților.

2. Înțelegerea Mai Bună a Impactului Tulburărilor Mintale

Campania își propune să contribuie la o înțelegere mai profundă a impactului tulburărilor mintale asupra vieții oamenilor, cu accent pe adolescenți. Prin prezentarea informațiilor corecte și relevante, se dorește schimbarea percepțiilor și eliminarea stereotipurilor asociate cu sănătatea mintală.

3. Creșterea Accesului la Informații

Un alt obiectiv esențial este creșterea accesului la informații, având ca scop îmbunătățirea îngrijirilor pentru cei afectați și eliminarea stigmatizării persoanelor cu tulburări mintale, în special depresie. Prin furnizarea de resurse și informații relevante, campania încurajează deschiderea și sprijinul comunității.

Campania subliniază faptul că atunci când ne simțim bine mental, putem fi mai productivi, să ne bucurăm de timpul liber și să contribuim activ în comunitatea noastră. Desi tulburările mintale sunt frecvente, există modalități eficiente de tratament. Persoanele afectate pot să se vindece complet sau să-și îmbunătățească semnificativ simptomele, putând astfel să facă față provocărilor vieții cu mai multă reziliență și încredere în sine.

Prin această campanie, se încurajează o atitudine deschisă și sprijinul reciproc în comunitatea noastră, contribuind la îmbunătățirea calității vieții adolescenților și a celor din jurul lor. Sănătatea mintală contează, iar conștientizarea și acțiunea sunt cheile unei comunități sănătoase și susținătoare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.