Sindicatul grefierilor trage un semnal de alarma la implementarea noului cod de procedura civila: Vor fi probleme la nivelul instantelor

0

Protest magistratiPROJUST, sindicatul ce reprezinta interesele personalului auxiliar angajat la nivelul instantelor de judecata, a remis un comunicat in care semnaleaza gravele deficiente de sistem ce insotesc intrarea in vigoare a noului cod de procedura civila. Comunicatul precizeaza ca implementarea noului cod de procedura civila se face in contextul in care personalul auxiliar va avea o paleta de atributiuni largita, fara ca schema de angajari din sistem sa fie deblocata. In acest context, atrag atentia oficialii PROJUST, exista un “risc foarte mare de blocare a activitatii instantelor sau de crestere a timpului de solutionare a cauzelor”, situatii ce contravin – in opinia sindicalistilor – chiar spiritului noului cod de procedura civila, ce impune o durata cat mai redusa de solutionare a cauzelor. Sindicalistii atrag atentia ca Romania este singura tara din UE in care un organism de tipul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) dispune de atributii in legatura cu activitatea profesionala a personalului auxiliar.

In opinia oficialilor PROJUST, grefierii sunt nepregatiti pentru aplicarea noilor dispozitii procedurale in conformitate cu exigentele noului cod, in timp ce dotarea cu aparatura si echipamente IT – specifice muncii in instanta – este mai mult decat deficitara. Lipsa organizarii si pregatirii specifice a personalului auxiliar, sustin sindicalistii, va duce la un acces mai anevoios la dosare a avocatilor si justitiabililor. Colac peste pupaza, precizeaza comunicatul amintit, angajatii Postei Romane sunt insuficient instruiti cu privire la noile modalitati de comunicare a actelor procedurale ale instantelor de judecata.

Comentarii

Lasa un comentariu:

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.